Nöjda patienter kritiserar nedläggning

4 300 patienter i Hortlaxområdet riskerar att bli av med sin folktandvård. Kliniken med tio anställda vill inte lägga ned och byborna är bestörta. ”Mest besvärligt blir det för barnen”, säger Magdalena Norén.

Patient i 32 år. Tomas Worrsjö från Hemmingsmark har gått till folktandvården i Hortlax sedan 1984. "De har perfekt service. Jag vill inte byta", säger han.

Patient i 32 år. Tomas Worrsjö från Hemmingsmark har gått till folktandvården i Hortlax sedan 1984. "De har perfekt service. Jag vill inte byta", säger han.

Foto: Gunnar Westergren

HORTLAX2016-10-17 18:15

I fredags presenterade Norrbottens läns landsting ett besparingsförslag på 30 till 50 miljoner kronor. Förutom att förändra sjukhusens roll ingår en avveckling av folktandvården i Hortlax och en fortsatt översyn av den övriga folktandvården.

– Vi vill absolut inte lägga ned. Vi har ett högt patienttryck och vi behöver både rummen och personalen vi har här, säger Lena Vikberg, enhetschef på folktandvården i Hortlax.

Folktandvården i Hortlax med tio anställda har cirka 4 300 patienter, 2 500 vuxna och 1 800 barn. Många kommer på återbesök vart eller vartannat år och vissa går på kontinuerliga behandlingar.

– Vi har många patienter som vill ha oss här. Det är en väldigt populär klinik och vården fungerar jättebra, säger Lena Vikberg.

Hur reagerar personalen på förslaget?

– Personalen blir inte av med sina jobb om det verkställs, utan de placeras om till några av de andra folktandvårderna. Men det skulle vara jättetråkigt. Många har varit här en längre tid.

Landstingsrådet Maria Stenberg (S) uttalade sig i Piteå-Tidningen under fredgen och sade att avvecklingen i Hortlax berodde på att kliniken hade svårt att rekrytera personal.

– Vi har tandläkare här, men som sagt jobbar vi även med rekryteringsarbete. Men då måste det finnas lokaler också och det är dem vi vill ha kvar, säger Lena Vikberg.

Om kliniken läggs ned hänvisas patienterna till Öjebyn eller centrala Piteå. Hortlaxbon Magdelena Norén följde med åttaårige sonen Joakim till tandläkaren under måndagen. Ett besök som hade blivit mycket mer knepigt om folktandvården stänger.

– Det blir värst för barnen. Många vuxna åker in till stan ändå, men för barnen blir det besvärligt att missa skolan. När de blir lite äldre kan de gå till tandläkaren själva. Det är färdigt med det då i såfall.

Anki Viklund, vars dotter Vira Viklund besökte tandläkaren, konstaterar också att det kommer bli mycket sämre vid en nedläggning.

– Det känns naturligtvis tråkigt. Det är nära att komma hit och enkelt att få tider. Det är en bra folktandvård, säger hon.

Tomas Worrsjö, från Hemmingsmark, är också mycket kritisk.

– Det tycker jag inte är bra. Jag har gått här sedan 1984 och både vårdcentralen och folktandvården är perfekta. Jag vill inte byta.

Politiskt beslut

Landstingets ekonomi är hårt ansträngd och nu vill ledningen spara 30 till 50 miljoner på stora förändringar i hälso- och sjukvård samt tandvård.

Den 26 oktober tar landstingsstyrelsen ställning till förslaget till inriktningsbeslut. Först efteråt genomförs risk- och konsekvensanalyser för att se hur beslutet kan genomföras med patientsäkerhet, kvalitet, arbetsmiljö, och ekonomi i fokus.

Konkreta beslut om enskilda förändringar tas i omgångar under det närmaste halvåret. Vissa beslut kommer att fattas av landstingsstyrelsen medan andra tas av landstingsfullmäktige.

Källa: Norrbottens läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om