Nior inspirerades till framtidsval

Emilia Friberg och Tim Marklund, båda 15 går nian i Hortlax. De vet vad de vill utbilda sig till under och efter gymnasiet,– Jag vill skapa något, jobba kreativt, säger Emilia Friberg, som vill bli svetsare.

Tim Marklund. 15, vill bli veterinär och spela innebandy på friden.

Tim Marklund. 15, vill bli veterinär och spela innebandy på friden.

Foto: Gunnar Westergren

HORTLAX2014-09-16 08:09

Videon är inte längre tillgänglig

Tisdag kom det som kallas för framtidståget som arrangeras av Information Arbetsmarknad AB i Malmö, till Hortlax skola för att locka ungdomar till att börja tänka kring utbildningar och jobb. Aulan var fylld av niondeklassare som fick se filmklipp där företag som söker allt från bussförare till plåtslagare och tekniker presenterade jobbmöjligheter både efter gymnasiet och efter högskolestudier.

I höst gör Malmöföretaget 150 besök i landet där Jessica Andersson besöker 80 skolor i Norrlandsregionen. I går fanns också sjuksköterskan Magnus Ovefalk från medicinkliniken i Piteå på plats för att informera om det arbetet och André Falevik från Gävle berättade om vilka möjligheter som finns med att arbeta inom Lantmäteriet.

Emilia Friberg och Tim Marklund har redan klart för sig vad de vill göra.

– Jag vill bli svetsare. Min pappa har varit det och det har gjort att jag fått lust till det yrket. Jag vill skapa, jobba kreativt, säger Emilia Friberg, som uppger att efter utbildningen vill hon söka sig till Luleå.

Innebandy och veterinär

Tim Marklund är aktiv innebandyspelare i Öjebyn och det styr hans utbildningsval.

– Jag kommer att söka in till innebandygymnasiet i Umeå och gå naturvetenskapliga programmet.

– Då kan jag kombinera plugget med idrott, säger Tim Marklund.

Efter gymnasiet vill han vidareutbilda sig till veterinär.

– Jag tycker om djur och vill arbeta med det. Jag kan tänka mig att flytta till var som helst i Sverige, säger Tim Marklund, som tyckte att tisdagens företagspresentation var bra eftersom eleverna fick en bred presentation över vilka jobbmöjligheter som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om