Mumsig blodkorv en riktig jultradition

Skinka och köttbullar är vanligt på julbordet, men blodkorv är en delvis bortglömd delikatess. Hemma hos paret Torbjörn och Ruth Lundström i Hortlax görs korven efter gammalt släktrecept och fort går det när metervis med fjälster fylls med den feta korvsmeten.

Torbjörn Lundström och svärsonen Jimmy Åkerlund är två riktiga korvmakare och båda älskar den hemgjorda blodkorven.

Torbjörn Lundström och svärsonen Jimmy Åkerlund är två riktiga korvmakare och båda älskar den hemgjorda blodkorven.

Foto: Gunnar Westergren

HORTLAX2009-12-23 06:00
När Ruth Lundström växte upp var blodkorv en självklarhet i juletider. Hon och de åtta syskonen träffades på juldagen för att äta mammas hemgjorda blodkorv och traditionen har levt kvar.
Men att plita ner ett recept visade sig vara svårare.
- Man gör ju som på känn, men jag har ringt runt till syrrorna för att få det nerskrivet, säger Ruth Lundström som rört ihop den kraftiga och feta korvsmeten.
Korvmakarna
Inget för viktväktare kanske?
- Nej, det är nog rätt hög fetthalt i den här korven, säger maken Torbjörn som älskar blodkorv och svärsonen Jimmy Åkerlund delar hans förtjusning.
Med andra ord är det på sin plats att herrarna får agera korvmakare. Det visar sig vara ett bra team som skämtar och skojar med varandra under arbetet.
"Knyta rosett"
Torbjörn trär på fjälstret över munstycket till köttkvarnen och utan att skoja för mycket kan vi väl säga att det kräver sin man.
- Ska vi inte knyta rosett, skojar Jimmy Åkerlund, men svärfar avvärjer uppsluppet.
Till hälften
Är det svärfar som lärt upp dig till korvmakare?
- Inte det! Det här har jag gjort sedan jag var pojk, säger han och berättar historier från förr.
Korvsmeten ringlar ner i fjälstret och med jämna mellanrum stoppas maskinen så att Torbjörn hinner knyta ihop korvarna.
Det ser kanske inte alldeles aptit ligt ut, men andas samtidigt hemlagat ursprung.
- Det gäller att inte fylla för mycket för då spricker skinnet. Ungefär halvfullt är lagom, säger Torbjörn Lundström.
En delikatess
När de fyllt färdigt läggs korvarna ner för kokning i saltat vatten. Efter 30 minuter är de klara och varma tillsammans med smör och sylt är det fantastiskt gott.
- Det är nog svårt att få tag i sådan här blodkorv på affären. Det är väl mest blod och mjöl i dem, säger Ruth Lundström.
Räcker det här till jul nu?
- Ja, lite ska vi väl ha kvar, säger Torbjörn och tar en korvbit till.
Dottern Helene Åkerlund skakar bara på huvudet. Varken hon eller barnen Rebecka och Wilma gillar blodkorv, så Torbjörn och Jimmy får tugga och njuta själva av den hemlagade delikatessen.

RECEPT Lundströms blodkorv
1,2 kg köttfärs
1,0 kg fläsk (finmals)
0,4 kg ister (finmals)
0,5 liter blod
0,5 liter vatten
0,5 liter mjölk
3 msk salt
Rör ihop allt till en jämn smet.
Fyll korvsmeten i fjälster (till hälften). Fjälster finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer.
Knyt ihop i lagom bitar. Använd krympt bomullstråd.
Koka i 30 minuter i saltat vatten. Om det bildas luftbubblor stick hål med en nål.
Avnjut den varm med smör och sylt.
Jättegott!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om