Maria fick inte skänka reflexer till barnen

Maria Berg i Högsböle ville skänka reflexband till förskolebarnen i Hortlax, men det blev nobben. "Reklam ska vi inte skylta med på förskolan", säger rektor Ann-Sofie Gustavsson.

Maria Berg, Högsböle, är kritisk till att hon inte fick skänka reflexband till barnen på förskolan. "Kommunen borde skämmas", säger hon.

Maria Berg, Högsböle, är kritisk till att hon inte fick skänka reflexband till barnen på förskolan. "Kommunen borde skämmas", säger hon.

Foto: Catrin Renlund

Hortlax2022-09-30 09:30

I förra veckan ville Maria Berg skänka så kallade reflexband som man kan ha runt armen till Ängens förskola i Hortlax, där hennes två barn vistas på dagarna. Men den som levererade banden fick vända i dörren med kartongen då personalen upplyste om att de inte fick ta emot dem då det ses som en muta.

undefined
Ann-Sofie Gustavsson, rektor på Ängens förskola i Hortlax, förstår det goda syftet med reflexbanden. "Men jag måste ta ställning, reklam ska vi inte skylta med på förskolan", säger hon. (Arkivbild)

– Jag vann 300 reflexband från ett Piteåföretag i en tävling på Facebook och tänkte att det skulle vara en bra grej att ge bort till förskolan nu när det blivit höst och mörkt. Men han som skulle leverera fick inte lämna dem inne på förskoleområdet, säger Maria Berg, som är både irriterad och upprörd på Piteå kommun.

Hon anser att reflexer är en trygghet för barnen och att det är bra om lokala företag vill dela ut användbara saker.

– Reflexerna anses vara en muta från företag, men för mig är en muta och en gåva helt olika saker. Jag fick också höra att ett annat företag tidigare skänkt reflexväskor till barnen som de inte fick behålla utan de skickades tillbaka. Jag tycker kommunen borde skämmas, det handlar ju om att barnen ska synas i mörkret, att de ska vara trygga.

Maria Berg fick ställa lådan med reflexbanden på en stubbe utanför förskolans område och skriva "varsågod", vilket räknas som att hon gett bort dem som privatperson.

undefined
Hit men inte längre. Maria Berg fick inte ta in reflexbanden på förskolans område.

Ann-Sofie Gustavsson, rektor på Ängens förskola i Hortlax, säger att förskolan inte kan ta emot Maria Bergs reflexband på grund av Piteå kommuns riktlinjer.

– Det var sponsrade reflexband med reklam. Hon hade ju vunnit dem via ett företag och det kan vi inte ta emot. Men som privatperson kan man dela ut dem, säger hon och fortsätter:

– Det är ju så att för mig som rektor måste jag göra valen – vad är rätt och vad är fel? Det blir svårt att avgöra i längden så vi måste ha regler. Om det till exempel kommer en annan förälder och delar ut godispåsar, hur ska man göra då? Vi ska ju minska på sockret.

Är inte reflexer ett bra initiativ?

– Jag förstår absolut det goda syftet men jag måste ta ställning. Det har blivit betydligt tydligare med vad som gäller i riktlinjerna kring sånt här och reklam ska vi inte skylta med på förskolan, säger Ann-Sofie Gustavsson.

undefined
Kartongen med reflexband fick ställas på en stubbe utanför grinden vid Ängens förskola.

Förskolechef Elisabeth Fjällström berättar att riktlinjerna är från 2002 men de gäller fortfarande.

Barn- och utbildningsnämnden är positiv till gåvor som inte är bindande till en viss person eller som kräver någon insats från mottagaren. Gåva ska nyttjas till positiva ändamål för barn och unga i verksamheten. En gåva ska alltid godkännas av rektor.

Sponsring innebär ofta motprestation, bun ställer sig negativ till det. Arbetsledaren godkänner sponsring i mindre omfattning.

– Vid årsskiftet fick vi också en ny kommunetisk policy som gäller personal, förtroendevalda samt anställda vid kommunen och de kommunala bolagen. Vi ska informera om de etiska riktlinjerna som kom vid årsskiftet och vi har blivit mer uppmärksamma för vi vill ju göra rätt, säger Elisabeth Fjällström.

undefined
"Det är upp till varje rektor att ta emot gåvor eller säga nej", säger Elisabeth Fjällström, förskolechef, Piteå kommun.

Det är alltså upp till varje rektor att ta emot gåvor?

– Ja det är det. Rektor kan säga nej. Ibland kan det vara bra att säga nej till allt men jag kan förstå att det är av god vilja som man vill ge gåvor både vad gäller företag och privatpersoner, säger Elisabeth Fjällström.

Har ni funderat på att införa gemensamma regler för alla rektorer?

– Naturligtvis är det bra om man i möjligaste mån kan besluta så lika som möjligt.

Ur ny kommunetisk policy

Följande exempel på förmåner betraktas normalt som tillbörliga och tillåtna att ge och ta emot, förutsatt att det inte ges vid upprepade tillfällen till samma person:

Enstaka befogade arbetsmåltider av enklare karaktär

Mindre varuprover eller enklare prydnadsföremål och minnesgåvor

Enklare gåvor, som almanackor, pennor och dylikt

Enklare uppvaktning på födelsedagar eller vid sjukdom

Enklare facklitteratur

Jul- och påskgåvor som ges till hela företaget eller till en avdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!