Lärare lärde sig om rymdmaterial

Pedagoger från Teknikens Hus utbildade lärare i material inom rymdteknik. Syftet är att öka intresset hos eleverna för naturvetenskapliga ämnen.

Anna Lundberg och Åsa Svärdsudd, lärare i Rosvik, trodde att eleverna skulle uppskatta Spacecraft Materials Kit.

Anna Lundberg och Åsa Svärdsudd, lärare i Rosvik, trodde att eleverna skulle uppskatta Spacecraft Materials Kit.

Foto: Linda Sundström

Hortlax2019-11-14 22:20

Lärare från sju skolor samlades på Hortlaxskolan på torsdagen när pedagoger från Teknikens Hus höll en fortbildning om undervisningsmaterial. Under hösten besöker de kommuner i Norrbotten som är anslutna till RegTek, det regionala nätverket inom naturvetenskap, teknik och matematik, och utbildar lärare med syftet att kunskapen sedan implementeras i undervisningen.

Tomas Jonsson och Marianne Nilsson, pedagoger på Teknikens Hus, presenterade materialet som består av allt från plaster till speciallegeringar.

– ESA, European Space Agency, har tagit fram det för att öka elevernas intresse för naturvetenskapliga ämnen, säger Marianne Nilsson och Tomas Jonsson instämmer.

– Det är ett sätt att koppla ihop naturvetenskap med rymden, säger han.

Med materialet "Spacecraft Materials Kit" ska eleverna träna på att genomföra undersökningar av åtta kubers fysiska egenskaper utifrån elektrisk ledningsförmåga, magnetism, massa, värmeledning och kollision. Genom att mäta hur rymdskrotet studsar mot materialen kan man se vilket av dem som skadas mest vid en kollision. I slutändan ska de välja vilket material som lämpar sig bäst för konstruktionen av en rymdfarkost.

– Det finns egentligen inget rätt svar. Det beror på hur man gjort sina undersökningar, säger Marianne Nilsson.

Efter utbildningen kan lärarna låna materialet från Teknikens Hus till undervisningen.

– Våra elever kommer tycka det här är spännande, säger Åsa Svärdsudd, lärare för årskurs 1– 3 i Rosvik, i färd med uppgiften att anteckna vilka material hon tror att kuberna består av.

Förrutom materialen på borden har Tomas Jonsson med sig ytterligare ett. Han tar fram en liten ljusgrå kub ur fickan.

– De andra kuberna består av grundmetaller, men det här är en riktig rymdmetall. Jag har bara en av den, säger han och vänder på kuben för att visa inskriptionen "Aluminium 6061".

Under tre veckor reser han och Marianne Nilsson runt och håller i utbildningen i tiotalet kommuner och han skulle gärna se att fler gick med.

– På det sättet blir det en likvärdig skola, säger han.

Tony Lindfors, en av kontaktlärarna för RegTek i Piteå, ser stora fördelar med utbildningen.

– Att få träffa varandra och byta erfarenheter är roligt. Vi försöker hitta områden där det finns behov och rymden är alltid populärt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!