– Jag har på olika sätt alltid sysslat med jordbruk,säger Andreas Lindkvist, 32, som utvecklat företaget Avans Lantbruk tillsammans med barndomskompisen David Johansson, också 32 år. Tidigare arbetade Andreas Lindkvist bland annat vid Lantmännen i Piteå. David Johansson har en bakgrund inom jordbruk och har arbetat vid sågverk.
– David hade en gammal bondgård, och 2010 började vi producera hö och halm i små volymer med tanke att sälja till de som har smådjur. Vi körde det hela som enskild firma men försäljningen av bland annat hö tog sådan fart att 2013 beslöt jag bilda aktiebolaget Avans Lantbruk. Då köpte jag också en gård av Jan Nordlund i Höglandsnäs, förklarar Andreas Lindkvist, som pekar på att sedan starten har verksamheten växt explosionsartat.
Första riktiga verksamhetsåret 2011 omsatte företaget 500 000 kronor. 2012 mer än fördubblades omsättningen till 1,2 miljoner och förra året nära fördubblades den igen till 2,3 miljoner kronor.
Mot hästägare
– Med köpet av gården kan vi bruka 140 hektar där vi producerar hö och spannmål. Vi har fortsatt med produktionen för smådjur men det är numera en bisyssla. De stora volymerna är mycket inriktade mot hästägare, säger Andreas Lindkvist, som uppger att en av kunderna är Dundrets ridklubb i Gällivare.
Hittills har han investerat nära två miljoner kronor i maskiner, en två år gammal gigantisk amerikansk traktor, och en rundbalspress för 750 000 kronor, där anger han Avans Lantbruks andra nisch.
– Vi kör för lantbruk i närområdet. På vissa gårdar sköter vi allt från sådd till harvning och skörd, på andra gårdar kan vi exempelvis ta hand om rundbalspressningen, säger Andreas Lindkvist.
Produktionen av rundbalar har ökat mycket snabbt.
Rationellt att hyra
– Första året gjorde vi 1 700 balar, för oss själva och andra gårdar. Förra året steg det till 4 500 balar där vi ser att lantbruken gärna lejer in vår tjänst. De tycker att det är rationellt att hyra in maskinkörningarna, säger David Johansson, som pekar på att potentialen för den här typen av uppdrag är god eftersom det finns ett 30-tal lantbruk i Pitebygden.
Förutom hö, spannmål och att hyra ut maskintjänster vill Andreas Lindkvist och David Johansson också satsa på viss djurhållning, dock inte mjölkproduktion.
– Vi har haft sju tjurar som gått till slakt. Där har vi planer på att bygga om ladugården och utveckla köttproduktionen. Sedan vill vi på sikt starta en gårdsbutik för försäljning av kött. Slakterierna tycker inte om den utvecklingen, men vi vet att folk uppskattar gårdsförsäljning och det vill vi satsa på, säger Andreas Lindkvist.