Läkare sågar ny reform

108 läkare sågar regeringens nya sjukförsäkringsreform. De beskriver lagen som omänsklig och anser att den slår hårt mot svårt sjuka människor. Maria Truedsson, distriktsläkare på Hortlax vårdcentral, är en av dem som protesterar.

Maria Truedsson, distriktsläkare på Hortlax vårdcentral, deltar i läkaruppropet som protesterar mot det nya sjukförsäkringssystemet.

Maria Truedsson, distriktsläkare på Hortlax vårdcentral, deltar i läkaruppropet som protesterar mot det nya sjukförsäkringssystemet.

Foto: Camilla Berglund

HORTLAX2011-04-02 06:00

"Sluta straffa våra patienter". Under den rubriken protesterar 108 läkare från hela landet mot den nya sjukförsäkringslagen.

I ett debattinlägg i Svenska dagbladet kräver de att utförsäkringarna stoppas och beskriver flera fall där mycket svårt sjuka människor blivit av med sin ersättning på ett omänskligt sätt.

"Vi 108 undertecknande läkare vet att dessa humanitära tragedier bara är toppen på ett isberg", skriver man och kritiserar den ansvarige ministern Ulf Kristersson (M) som inte planerar några snabba åtgärder.

"Onödigt lidande"
Maria Truedsson, distriktsläkare, har jobbat på Hortlax vårdcentral i drygt 30 år. För henne var det självklart att ställa sig bakom protesten och delta i uppropet.

- Jag träffar kroniskt sjuka patienter som inte längre får ersättning av försäkringskassan. Det skapar onödigt lidande hos svårt sjuka och många är oroliga. Det är svårt att bli frisk när man hela tiden tvingas slåss mot tidsfaktorn, säger hon.

I debattinlägget skriver läkarna att de ofta får höra att de skriver dåliga intyg: "Men låt det vara fullständigt klart - oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska försäkringskassans handläggare är - att felet ligger i en lag".

Kritisk till bedömning
Maria Truedsson är kritisk till att försäkringskassan försöker göra objektiva bedömningar.

- Sjukdom är subjektivt. En människa som bryter benet kan uppleva det helt annorlunda än en annan som gör samma sak. En del läker lättare än andra och några får sår i själen som aldrig försvinner. Och ingen kan inbilla sig att det går att skilja på kropp och själ, säger distriktsläkaren.

Truedsson tycker inte att handläggarna på Försäkringskassan gör något fel.

- Många är arga på dem, men de är inte bovarna i dramat. Felet ligger hos lagstiftarna som gett försäkringskassans tjänstemän ett annat regelverk att rätta sig efter, säger hon.

Dold agenda
Truedsson är övertygad om att det finns en dold agenda bakom den skärpta sjukförsäkringsreformen.

- När människor tappar sin sjukersättning återstår bara socialbidrag för många. Samtidigt som man får ned sjukskrivningstalen läggs betalningsansvaret över på kommunerna. Det är inte så att folk blivit friskare - de har bara slängts ut ur systemet, säger hon.

- Man måste inse att en del behöver längre tid på sig att bli friska och många kanske aldrig blir det. Vi måste backa lite och inse att alla inte har hundraprocentig arbetskapacitet. Min känsla är dock att Försäkringskassan är humanare i Norrbotten än i södra Sverige, säger Maria Truedsson.

I debattinlägget kräver läkarna en lagändring.

"Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada långvarigt sjuka genom en omänsklig lag", skriver de.

FAKTA Sjukförsäkringen

Under de första 90 dagarna betalas sjukpenning ut till den som inte kan utföra sitt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos arbetsgivaren.

Efter 90 dagar betalas sjukpenning bara ut till den som inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare.

Efter 180 dagar betalas sjukpenning ut till den som inte kan utföra något arbete alls på den reguljära arbetsmarknaden. Det gäller inte om försäkringskassan bedömer att den sjuke med stor sannolikhet kan gå tillbaka till ett arbete hos sin arbetsgivare före dag 366.

Sjukpenning kan vara en fjärdedels, halv, tre fjärdedels eller hel beroende på hur mycket personen i fråga kan arbeta.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om