Kyrkan vill inspirera till andlig öppenhet
Svenska kyrkan i Hortlax församling vill veta om, hur och vad människor tänker om religion i allmänhet och kristendom och kyrka i synnerhet. Därför har man nu anlitat forskare som genomför en vetenskaplig undersökning.
"I början av 1900-talet trodde många att religionen var på väg att försvinna. Men så var ju inte fallet, däremot förändras religionen", säger Mayvor Ekberg.
Foto: Erik Westergren Erik Westergren
- Oavsett om du är medlem eller inte i den Svenska kyrkan är dina tankar och åsikter viktiga. Vi är intresserade av att förstå religionens betydelse för människor som lever i och formar det svenska samhället i det tidiga 2000-talet, skriver universitetslektor Mayvor Ekberg och professor Jørgen Straarup, Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet, i ett följebrev till postenkäten.
Inspirera till öppenhet
- Vi i församlingen vill inspirera till öppenhet inför andliga och existentiella frågor, och vi vill vara delaktiga i människors sökande efter mening i tillvaron, säger kyrkoherde Heinrich Fröb.
Han förklarar att man beslutat genomföra enkäten för att få kunskap om hur invånarna i församlingen tänker, i stället för att famla i mörker.
- I början av 1900-talet trodde många att religionen var på väg att försvinna. Men så var ju inte fallet, däremot förändras religionen, säger Mayvor Ekberg och pekar på sådana fenomen som nyandlighet ("new age") och privatreligiositet.
Med det sistnämnda avses att man plockar till sig av olika religioner.
- En av de stora frågorna i dag är hur långt man kan gå i anpassning till det moderna samhället. Den frågeställningen finns i alla de så kallade bokreligionerna: kristendom, judendom och islam, tillägger Mayvor Ekberg, som i vanliga fall är verksam vid Luleå tekniska universitet.
Många frågor
De som får enkäten ombeds svara på en rad frågor om livsåskådning, etik och livsfrågor samt om tro och kyrka/samfund. Det handlar både om livsåskådning i stort, om kristendom och specifikt om Svenska kyrkan i Hortlax (exempelvis vad församlingen bör utveckla/erbjuda).
Enkäten ska kompletteras med djupintervjuer med slumpvis utvalda personer samt intervjuer med nyckelpersoner i församlingen, till exempel företagare, och experter från kommunen. Enligt planerna ska en sammanställning och analys vara klar i maj månad.
- Vi vill vara en kyrka som bryr sig om människor. Det är viktigt för oss att kunna ge människor vad de behöver, säger Heinrich Fröb sammanfattningsvis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!