Kvällsäventyr i Hortlax för MTB-sugna

Vid banan i Hortlax samlas personer i alla åldrar då och då för ett kvällsäventyr på cykel. "Den här sporten innebär en väldig frihet", säger tränaren Johan Engström.

"Dirt är den störst växande grenen inom cykling", säger Patrik Wikström som flyger högt över jordhoppen.

"Dirt är den störst växande grenen inom cykling", säger Patrik Wikström som flyger högt över jordhoppen.

Foto: Jens Ökvist

Hortlax2021-07-31 20:00

De senaste fyra åren har Johan Engström, tidigare medlem i landslaget för downhill, anordnat ideella träningstillfällen inom mountainbikesporten med fokus på stigcykling och dirt.

– Jag brinner för all typ av cykling och det är superroligt att kunna lära ut det man samlat på sig genom åren, säger han.

undefined
Johan Engström, före detta medlem i landslaget för downhill, anordnar MTB-aktiviteterna.

Dirt är en gren som består av pumptracks, hopp, doserade vallar och kurvor. I Hortlax turas gänget om att ta fart nerför den branta trärampen och flyga fram över jordhopp som Johan Engström själv varit med och byggt på 90-talet. Han växte upp något stenkast från platsen och som liten provade han på hockey och fotboll, men de var ingenting för honom. Så föddes intresset för MTB.

– Från början byggde vi ett enda hopp. Då var det en soptipp här, därav namnet "sopan".

undefined
Fr. r: Wilmer Johansson, Tim Johansson, John Jonsson, Alfons Finnberg, Charlie Sundström, Emil Dahlgren och Elvis Eriksson. Ba. r: Theo Olovsson, Jonas Olovsson, Robert Lidström, Johan Engström, Patrik Wikström och Jonas Eriksson.
undefined
En som vågade sig på ett fartfyllt tempo var Wilmer Johansson.

I dag avlöser hoppen varandra på pumptrackbanan som besöks av både stora och små. Sonen Love har gått i faderns fotspår och drömmer om att gå cykelgymnasiet. Han brukar assistera vid träningarna.

Det är ingen riskfri sport, men ingen har skadat sig allvarligt under Johan Engströms träningar. Oftast handlar det om skrapsår.

– Jag tränar de som är tio och uppåt. Är de yngre måste de ha med sig en vuxen, säger han.

undefined
Emil Dahlgren, Charlie Sundström och Tim Johansson tycker om att dirta.
undefined
Johan Engström brinner för alla former av cykling och hoppas att fler ska upptäcka MTB-sporten.

Medan dirt kan vara avskräckande brukar uppslutningen av deltagare vara större vid stigcykling. De träningarna, som han bland annat håller på Vallsberget, brukar omfatta en blandning mellan olika grenar som uppför- och utförscykling samt enduro teknik och cross country. Där är intresset stort bland gruppen vuxna.

– Jag hade inte den möjligheten när jag var liten. Det är en rolig motionsform, säger Robert Lidström som började med sporten för några år sedan.

Ibland är det barnen som drar in föräldrarna i sporten, berättar Johan Engström.

– Flera barn som börjat har haft med sig sina föräldrar. En del av barnen har tröttnat så småningom och droppat av, men föräldrarna är kvar, säger han.

Ett exempel på det är familjen Eriksson, där pappa Jonas följde med sonen Elvis och fastnade för sporten.

– Det blev mer tid att umgås med Elvis. Inte bara spela tv-spel och datorer, säger han.

undefined
Ibland är det barn som drar in föräldrarna i sporten. Elvis Eriksson fick med sig sin pappa, Jonas. "Det blev mer tid att umgås. Inte bara spela tv-spel och datorer", säger Jonas Eriksson.
undefined

Johan Engström tycker att cykling överlag är en sport som passar hela familjen och är man lite mer äventyrligt lagd kan man ge sig på cross country eller dirt. De som är intresserade behöver inte investera i en trailcykel eller liknande mountainbike direkt, speciellt inte när det gäller stigcykling, tycker han.

– Den man tar sig till skolan med fungerar fint i början. Barn har bättre cyklar i dag än vad jag hade när jag började tävla, säger han.

Det är oftast flest killar på träningarna och han uppmuntrar fler tjejer att komma och prova på sporten.

– Jag brukar ha särskilda kvällar när jag tränar enbart tjejer för att försöka väcka intresset.

undefined
undefined

Johan Engström hoppas att fler ska upptäcka MTB.

– Jag blir alltid glad när folk upptäcker det som jag själv har pysslat med större delen av livet. Den här typen av sport är tyvärr lite bortglömd. Det är synd för det finns en risk att man missar potentiella cyklister som inte ens vet att de här grenarna existerar, säger han och forsätter:

– Sporten innebär en väldig frihet. Det är alltid roligt att träna med andra och jag har träffat massor av härliga människor genom åren på grund av MTB. Sedan finns ju alla möjligheter att dra ut på egna äventyr när lusten faller på.

undefined
Alfons Finnberg flög över jordhoppen.
undefined
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!