Kräver att livsfarlig vägkorsning åtgärdas

Mellan 25 och 30 barn måste gå eller cykla över den hårt trafikerade Hortlaxvägen för att komma till skolan. Föräldrarna kräver att Trafikverket agerar för att förbättra säkerheten.

Trafikfara. Bussar, lastbilar och personbilar dundrar förbi när barnen ska gå över Hortlaxvägen vid Övremarken. Föräldrarna måste alltid följa med.

Trafikfara. Bussar, lastbilar och personbilar dundrar förbi när barnen ska gå över Hortlaxvägen vid Övremarken. Föräldrarna måste alltid följa med.

Foto: Laila Bäckström

HORTLAX2017-05-14 22:03

– Måste det hända en riktigt otäck olycka innan någonting händer? undrar Erika Holmquist Hortlund, mamma till Meya, 7 år som är ett av många barn som måste gå eller cykla över vägen för att ta sig till skolan och andra aktiviteter.

Det handlar om övergången vid Markvägen/Hortlaxvägen i Övremarken.

Här vill föräldrarna att Trafikverket, som ansvarar för vägen, gör någon form av avsmalning eller trafikhinder för att göra passagen mer säker för barnen. Vägen är tungt trafikerad med både busssar, långtradare, bilar och mopeder. Det går fort och barnen syns dåligt när de står vid Markvägen och ska ta sig över på andra sidan.

– Barnen riskerar sina liv varje dag och vi föräldrar kan inte släppa dem över själva utan följer alltid med, säger Erika Holmquist Hortlund och får medhåll av Andreas Lindkvist, också boende efter vägen och pappa till tre barn – två, fem och åtta år gamla.

De uppskattar att det bor ungefär mellan 25–30 barn efter Markvägen.

– Det känns inte som att den här åtgärden handlar om så mycket pengar, säger Andreas Lindkvist som jämför med Trafikverkets planerade jättesatsning på en ny avfart till E4 från Hortlax/Bergsviken.

Något han dessutom tror kommer öka trafiken ännu mer efter Hortlaxvägen.

För en tid sedan höll Trafikverket ett möte i Hortlax där man berättade om kommande satsningar. I sommar påbörjas också ett stort arbete med att bygga om vägen genom Hortlax, ett projekt som är kostnadsberäknat till cirka tio miljoner kronor. Det handlar om att smalna av gatan, göra passager och bygga en gång- och cykelväg.

På mötet framförde Anders Lindkvist dock även önskemålet om en passage vid Markvägen, men upplevde inte att han fick något gehör för detta.

– Det kändes som att de redan hade bestämt sig, säger han.

När Erika Holmquist Hortlund nyligen tog kontakt med Trafikverket för att på nytt framföra önskemålet om att få den farliga övergången åtgärdad, men fick hon till svar att det var: "Synd att ni inte tog upp detta tidigare".

– Men det var ju precis vad vi gjorde på mötet, men de hade som sagt redan bestämt sig redan innan, så känns det, säger hon.

Hon berättar att Meya inte får cykla till eller från skolan själv.

– Hon är på fritids efter skolan, när jag är på väg hem så ringer jag henne och möter henne vid vägen. Att cykla själv till en kompis är tyvärr helt uteslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om