Under onsdagen kom fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobona överens.
Trots att det inte blev någon strejk drabbades vissa skolor av utebliven lunch. De berörda skolorna är de som är knutna till de varslade köken där det inte skulle ha funnits någon personal alls under torsdagen, enligt Helena Lundberg, kostchef i Piteå kommun.
– Vi har en komplex organisation. Det är mycket som ska planeras och ordnas från det att man beställer till att man har producerat och ställt fram maten. Vi klarar inte av att göra det med så kort varsel från i går eftermiddag till lunchen i dag, säger hon under torsdagen.
Innebär det då att man redan i förväg hade avslutat matproduktionen?
– Vi vidtog åtgärder för att begränsa skadeverkningarna i verksamheten, bland annat avbokade vi vissa leveranser inför strejkvarslet, säger kostchefen.
Lunchavbrottet gällde bara under torsdagen för Christinaskolan, Hortlax skola, Norrbyskolan, Norrmalmskolan, Porsnässkolan, Rönnskolan, Strömbackaskolan, Ankarets förskola och Strandbackens resursskola. På alla enheter utom de två sistnämnda uteblev även frukost och mellanmål.
– Hade vi fått veta det tidigare så hade vi kanske kunnat ordna det till alla enheter. Imorgon får alla skolor en lunch (läs fredag). Det kanske inte blir enligt menyn men det blir en lunch i alla fall.
Enligt Skolverket ska maten i förskolan och grundskolan vara kostnadsfri, bryter kommunen mot skollagen i och med det här?
– Vi kommer att ge en ekonomisk ersättning för det här. Som förälder kommer man att kunna ansöka och få en ersättning för den här dagen för de barn och elever som varit på just de här enheterna, säger Helena Lundberg.
Det kommer att finnas en e-tjänst tillgänglig för detta, men hur stor ersättningen är eller när den kommer att betalas ut är i nuläget oklart, enligt kostchefen.
Helena Lundberg är nöjd att strejken uteblev.
– Vi är väldigt glada att strejken inte blev av. Särskilt med tanke på att det är en otroligt komplex verksamhet och det är otroligt viktigt att rätt mat kommer till rätt person. Särskilt personer som har specialkoster då kan det vara fara för hälsan om det blir fel, säger hon.
PT gjorde ett nedslag på Norrbyskolan under lunchen. Destiny Lundström som går i förskoleklass var nöjd över att ha med sig matlåda.
– Jag har aldrig ätit matlåda på skolan förut, säger hon.
Även alla klasskompisar tyckte att det blev en speciell dag.
– De tycker att det är ett litet äventyr att få ha med sig mat och fixa packningen. Om man bara utgår från barnen så tycker de att det är roligt, säger förskolläraren Pontus Sundqvist och fortsätter:
– Om någon lever på minimum är kanske det den viktigaste måltiden man får. Man har kanske fyra barn och så ska man helt plötsligt skicka med frukost, lunch och mellanmål och det är klart att det blir stora kostnader. Det är sådant man tänker på själv men barnen tycker att det är kul.
Han tycker att det löste sig bra.
– Men man märker ju hur känsligt det är när en samhällsviktig grupp försvinner, hur mycket som kan hända och hur viktiga de är, säger han.
Även i klassrummet för årskurs 4 var eleverna positiva.
– Man är van att gå till matsalen och nu får man välja mat själv, men det hade inte varit lika roligt om det var för en längre tid, säger Thelma Johansson.