Knutpunkt med handel och service

Det finns gott om småföretag i Hortlax. Ett är Henry Larssons cykelverkstad där han reparerar och säljer nya cyklar.- Egentligen jobbar jag för Reinfeldt, men eftersom han är snål med pensionen är cykelverkstaden ett bra tillskott, säger Henry Larsson.

"Jag är uppväxt med blomsterhandeln och trivs bra i Hortlax trots att det inte finns någon vi-känlsa i byn, säger Margareta Jonsson som driver Maggans djungelkiosk."

"Jag är uppväxt med blomsterhandeln och trivs bra i Hortlax trots att det inte finns någon vi-känlsa i byn, säger Margareta Jonsson som driver Maggans djungelkiosk."

Foto: Emma Bergstrand

HORTLAX2008-07-17 06:00
På väg till byn bromsar vi in för en liten plåtskylt. Cykelverkstad, står det.
Finns det sådana kvar? På landet? Jo, det stämmer. När vi ringer på hos Henry Larsson visar han oss sin lilla cykelverkstad som han startade 1980.
160 företag
- Jag gick till dåvarande cykelhandlaren Tyr Lundgren och skulle köpa någon del men han var inte hemma så han ringde upp senare och jag frågade om han hade delen hemma.
Drog hem cykelaffären
- Vadå? svarade han. Skulle du inte köpa cykelaffären?
Samtalet slutade med att Henry Larsson drog hem Tyr Lundgrens inventarier på en cykelkärra och än i dag driver han verkstaden.
- Det går lite upp och ner, men jag har alltid något att göra, säger Henry Larsson, som tar på sig alla möjliga cykelreparationer.
Dessutom säljer han 30 nya Monark/Crescentcyklar varje år.
I den centrumanalys Piteå kommun gjort för Hortlax uppges att Henry Larsson har 159 företagskollegor som skapar 660 arbetstillfällen. De offentliga arbetsgivarna är störst eftersom Hortlax har äldrevård, vårdcentral och hemtjänst. 247 personer arbetar inom offentliga sektorn.
Hortlax är en av fyra byar (förutom Roknäs/Sjulnäs, Rosvik och Norrfjärden) som omfattas av det program där Piteå kommun anslagit en miljon kronor var till byarna för att utveckla deras centrum.
- Pengarna betalas ut först efter att byarna lämnat in förslag på åtgärder och efter att kommunstyrelsen prövat förslagen, säger Roger Lundstig, landsbygdsutvecklare i Piteå kommun.
Ingen grupp
I Hortlax har ännu ingen lokal grupp börjat arbeta med förslag, men i centrumanlaysen finns konkreta ideér som mycket handlar om att göra den tråkiga genomfarten genom Hortlax till en mer levande led.
Det finns tankar om en park bredvid Statoil där kiosken tidigare stod. Och idé om trädplanteringar efter gatan och uteservering vid pizzierian.
Fast det verkar ägaren till näringstället inte intresserad av:
- Uteservering? Nej nej. Då tappar jag parkeringen utanför!
Anders Wikdahl drev Statoil mellan 1972 och 197. Han tycker en park bredvid stationen vore jättebra. Och han har fler ideér.
- Varför inte göra om det äldreboende som står tomt häruppe till ett 65+hus? Det behövs bostäder och jag vet att gammelfolket vill ha nära till kyrkan och kyrkogården.
Macken försvinner
Han beklagar att Statoil försvinner i höst.
- Men jag har pratat med ett annat bensinbolag om att ta över driften. Men ingenting är klart, säger Anders Wikdahl.
Lite senare möter vi Leif Harila, officer vid I19 Boden, men bor i Hortlax. Han beklagar också att Statoil läggs ner.
- Men jag har hört att OK/Q8 tar över. Det blir bra, säger Leif Harila.
Ingen vikänsla
Dagens Hortlax är en blandning av gammalt bondesamhälle och nyare villabebyggelse där orten hade stark tillväxt under 1970-talet.
Margareta Jonsson driver Maggans Djungelkiosk. Hon har bott i Hortlax i 32 år. Hon pekar på att mixen av äldre bybor och inflyttade gör att det aldrig skapats någon vikänsla i byn.
- Det är svårt att göra något gemensamt. Vi hade ett möte en gång för att försöka göra något. Vi som kom var jag, en präst, en EFS-pastor och en från PRO. Det blev inget av det, säger Margareta Jonsson.
Hon pekar också på att byn saknar hembygdsgård. Idén att göra gamla prästgården till knutpunkt raserades när huset revs.
- Piteå kommun skulle bygga dagis på tomten, men än har vi inte sett något dagis där, säger Margareta Jonsson, som dock tycker det är positivt att driva blomsterhandel i Hortlax.
- Det går jättebra. Jag är uppväxt i det här och trivs i Hortlax. Jag har inga ambitioner att växa i stan.
Lundmans lever
Under ett besök i Hortlax går det naturligtvis inte att springa förbi anrika Lundmans som bedrivit handel i byn sedan 1906.
I dag är Ica-butiken knutpunkt för dem som vill handla livsmedel i Hortlaxbygden. Ica Lundmans drivs av Överkalixbon Mikael Johansson.
Förra året omsatte butiken 25 miljoner kronor med åtta anställda. Hur lyckas man med det?
- Genom att vårda idén med den gamla lanthandeln med manuell chark, och kombinera det med en modern butik som har en bra prisbild, säger handlaren i Hortlax.

HORTLAX
Plats: Hortlax, 9 kilometer sydväst om Piteå
Invånare: 1958
Skola: Årskurs 1-9
Service: Bilservice, bensinstation, livsmedelsbutik, frisör, vårdcentral, folktandvård, apotek, äldreboende, fritids, förskolor, sim- och sporthall, bibliotek, kyrka, EFS-kyrka, begravningsplats
Näring/arbetsmarknad: Ica-butik, blomsterhandel, bilverkstad, pizzeria, handel med hund- och hästsportutrustning, cykelverkstad.
Profiler: Hockeyspelarna Mikael Renberg och Thomas Holmström, sångaren Patrik Öhlund (växte upp i Hortlax), Frans Tenevall (tidigare politiskt aktiv och länets äldsta älgjägare), Torsten Hedman (före detta rektor i Hortlax, före detta kontroversiell s-ordförande för hälsoskyddsnämnden)
Föreningsliv: EFS, Hortlax Skidklubb, Hortlax Trädgårdssällskap, Hortlax Manskör, PRO, politiska föreningar med mera
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om