Kaotiskt i storköket - lokalerna för små

Trånga utrymmen och tunga lyft. Varor som inte ryms lämnas på kajen. Storköket i Hortlax har fått en dålig start och personalen får slita ont för att klara jobbet. Nu har facket kopplats in.

Det fackliga platsombudet Eva-Stina Ejderhäll konstaterar att kökets utrymmen inte räcker till. Dessutom upplevs personalstyrkan flör liten för att klara alla åtaganden. Nu har facket kopplats in.

Det fackliga platsombudet Eva-Stina Ejderhäll konstaterar att kökets utrymmen inte räcker till. Dessutom upplevs personalstyrkan flör liten för att klara alla åtaganden. Nu har facket kopplats in.

Foto: Sanna Eriksson

HORTLAX2009-09-25 06:00
PT har tidigare skrivit om Piteå kommuns planerade storköksorganisation. En omvandling som kostar cirka 55 miljoner kronor, men som på sikt ska sänka driftkostnaderna med ett antal miljoner. Hösten 2011 ska merparten av maten till skolor och äldreomsorg tillagas i fem storkök. Redan i höst har storköket på Hortlaxskolan tagits i drift. Men starten har blivit allt annat än lyckad.
- Matsalen är inte byggd för storkökstanken. Det är oerhört svårarbetat och många onödigt tunga lyft, säger Eva-Stina Ejderhäll som är fackligt arbetsplatsombud.
Det är alltså den befintliga skolmatsalen som uppgraderats till storkök. Nya utrymmen har tillkommit och maskinparken är toppmodern, men det är trångt. Det blir svettigt och smått kaotiskt i köket när den lagade maten ska föras över i kantiner.
Vid kajen där varor ska föras in och ut är det om möjligt än mer kaotiskt. Matvagnar och lådor på varandra, personal som nära nog får åla sig fram. Tittar man i frysar, kylar och förråd är det överbelamrat.
- Vi har för små utrymmen. Vi tvingas mot reglerna att ställa livsmedel direkt på golvet, säger Ejderhäll.
Kollegan Ann-Britt Sjöberg har fått i uppgift att styra upp ordningen, men det är givetvis inte så lätt om utrymmet är för litet.
Fler händer
Att bara laga mat till skola och förskola skulle nog fungera, men i storköket tillkommer äldreomsorgens mat. Alltså ska Hortlax storkök skicka iväg så väl kall som varm mat. Men så långt har man inte kommit än.
- Skolorna ska ha kyld mat, men det har vi inte kunnat börja med än. Till äldreomsorgen ska det vara varm mat och de äldre ska även ha middag. Dessutom ska vi göra vegetariskt och specialkost.
- Många känner sig oerhört pressade och det behövs absolut fler händer för att klara alla åtaganden. Visst kan rutinerna bli bättre, men lokalerna är inte ändamålsenliga. Nu har vi kopplat in facket för att om möjligt få rätsida på problemen, säger Eva-Stina Ejderhäll.
FAKTA Den nya storköksorganisationen
Hösten 2011 ska fem storkök (Hortlaxskolan, Porsnässkolan, Sjulnässkolan, Solanderskolan samt Strömbackaskolan) producera kommunens mat.
I höst har Hortlaxskolan dragit igång verksamheten.
Sju anställda (alla jobbar inte heltid) ska klara arbetet i köket i Hortlax.
Drygt 1 300 portioner mat ska tillagas.
Tanken är att huvudkomponenten (exempelvis kycklinggryta) ska levereras nedkyld till skolorna och varm till äldreomsorgen.
Omvandlingen till storkök kostar cirka 55 miljoner kronor.
Driftkostnaderna beräknas sjunka med 5,1 miljoner kronor.
Cirka 20 heltidstjänster försvinner.
De kvarvarande anställda ska i görligaste mån erbjudas heltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om