I Norrbyskolans växthus får npf-eleverna lyckas

I "Växthuset" på Norrbyskolan i Hortlax får elever med npf-diagnoser möjlighet att lyckas. Även i de vanliga klassrummen är undervisningen anpassad. "Man kan få det att fungera även i den vanliga skolan", säger Annica Forsberg, rektor.

Emelie Stolt, lärare och Annica Forsberg, rektor på Norrbyskolan i skolans "växthus" där elever med npf-diagnoser kan vila, fokusera och prestera. "Eleverna vill komma hit, det är viktigast", säger Emelie.

Emelie Stolt, lärare och Annica Forsberg, rektor på Norrbyskolan i skolans "växthus" där elever med npf-diagnoser kan vila, fokusera och prestera. "Eleverna vill komma hit, det är viktigast", säger Emelie.

Foto: Laila Bäckström

Hortlax2023-11-13 05:20

Rektorn Annica Forberg och läraren Emelie Stolt följer PT:s serie om "Hemmasittare med npf-diagnos".

– Det känns viktigt att även lyfta fram goda exempel, då man faktiskt lyckas, säger Emelie Stolt som brinner extra för barn med npf-diagnoser som behöver stöd för att klara undervisningen.

När Annica Forsberg började som rektor delade de samma vision – att få skolan att fungera för alla elever, att alla ska känna sig inkluderade och lyckas utifrån där de befinner sig.

– Sedan vill vi ha en trevlig arbetsplats också, vi har ställt upp höga mål, säger Annica Forsberg.

undefined
Genom att ställa en timer vet eleven exakt hur länge man ska jobba med något.

På Norrbyskolan går cirka 200 barn i åldrarna sex till 13 år.

Här är all undervisning anpassad för att fungera för elever med npf-diagnoser. Det handlar mycket om att skapa trygghet och struktur med exempelvis bildstöd och tydliga arbetsuppgifter.

– Om jag exempelvis har en klass med 25 elever varav fem är i behov av extra stöd och då anpassar undervisningen efter de fem eleverna. Då hänger de andra 20 eleverna med också, säger Emelie Stolt.

undefined
"Varför ska jag lära mig det här?" och "Hur ska jag göra det". I Växthuset på Norrbyskolan jobbar man mycket med bildstöd.

Hon är projektledare för Skolframgång Norrby som fått finansiering av Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM. I och med detta har två nya tjänster skapats, Emelie jobbar heltid i projektet, en fritidspedagog 80 procent och en specialpedagog 20 procent.

I höstas öppnade man dörrarna till "Växthuset", en liten resurskola i den vanliga skolan med plats för sex elever åt gången. Här får eleverna möjlighet att vila från stora sammanhang. Man får mer hjälp, hittar motivation och orkar fokusera och prestera.

– Eleverna vill komma hit, det är det viktigaste, säger Emelie Stolt och berättar att man på kort tid nått oväntat bra resultat. 

undefined
"Jag får jobba med min dröm", säger Emelie Stolt, lärare, som brinner extra för elever med npf-diagnoser som behöver mer stöd för att klara undervisningen.

Elever som exempelvis tidigare haft kortare skoldagar/anpassad studiegång orkar numera betydligt längre dagar. På Norrbyskolan finns inga hemmasittare och närvaron är hög.

Att Växthuset blir kvar på något vis efter att det tvååriga projektet är avslutat är givet.

Annica Forsberg och Emelie Stolt är överens om att det varit hårt jobb för att stegvis nå visionen om en skola för alla.

– Nog har vi fått kämpa, det har varit mycket grundjobb för att komma hit, säger Annica Forsberg.

– Arbetet har gett effekt, vi känner verkligen att eleverna vill vara på skolan säger Emelie Stolt.

Npf-diagnoser

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. 

De vanligaste diagnoserna är adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Personer med npf har ofta svårigheter med reglering av uppmärksamhet, impulskontroll och aktivitetsnivå, samspelet med andra människor, inärning och minne, att uttrycka sig i tal och skrift och motoriken.

Källa: Riksförbundet Attention

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!