Hortlax skola fortsätter distansundervisningen

"Det fungerar över förväntan", säger Hortlaxskolans rektor Anders Sandlund om distansundervisningen som fortsätter fram till jullovet.

Hortlax skola kommer att vara stängd terminen ut efter samråd med Region Norrbottens smittskyddsläkare på onsdagen. (Arkivbild)

Hortlax skola kommer att vara stängd terminen ut efter samråd med Region Norrbottens smittskyddsläkare på onsdagen. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Hortlax2020-12-09 15:00

Den 30 november gjorde det ansträngda bemanningsläget att en klass i Hortlax ställde om till distansundervisning. Förhoppningen var att omställningen skulle vara tillfällig, till onsdag den 2 december, men så blev det inte. I samråd med smittskyddsläkare togs samma dag istället beslutet att hela skolan skulle övergå till distansundervisning kommande vecka – den 7 till 10 december.

Enligt rektor Anders Sandlund har stängningen gett en viss effekt.

– Nu är det bara en lärare sjuk, resten är tillbaka i tjänst, säger han.

På onsdagen togs ändå beslutet att förlänga distansundervisningen terminen ut.

– Då det fortfarande är en relativt hög smittspridning på skolan och det endast är sju skoldagar kvar till jullov har vi efter samråd med Region Norrbottens smittskyddsläkare beslutat att hålla Hortlax skola stängd fram till jullovet den 23/12, säger Malin Westling, skolchef Piteå kommun.

Anders Sandlund tycker att distansundervisningen fungerar bra.

– Närvaron är väldigt hög och det fungerar över förväntan. Lärarna är kreativa, även i det estetiska och praktiska. Jag har varit i slöjdsalen och sett när lärarna haft distanslektioner. De har till exempel använt mjölkpaket för att göra näverslöjd och korgar.

Vid övriga skolor i kommunen är läget relativt stabilt.

– Vi får in nya fall varje vecka men det var något färre förra veckan, så vi hoppas ha kommit över den värsta peaken. Vi upplever inte kluster på någon annan skola än Hortlax, säger Malin Westling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!