Hortlax hälsocentral bäst på jämställdhetsarbete

Hortlax hälsocentral är bäst i länet vad gäller att upptäcka våld i nära relationer. Nu prisas den med 100 000 kronor för att det skapats rutiner kring att fråga om patienter utsätts för våld.

VINNARE. Hortlax hälsocentral är bäst i länet vad gäller jämställdhetsarbete. Arbetsgruppen består av frv: Lisa Lindén, läkare, Ingela Norén, barnmorska, Åsa Markström, sjukgymnast Cecilia Johansson Kurator. Bakom gt: Birgitta Gotthold, distriktsköterska och Helén Pettersson, BVC-sköterska.

VINNARE. Hortlax hälsocentral är bäst i länet vad gäller jämställdhetsarbete. Arbetsgruppen består av frv: Lisa Lindén, läkare, Ingela Norén, barnmorska, Åsa Markström, sjukgymnast Cecilia Johansson Kurator. Bakom gt: Birgitta Gotthold, distriktsköterska och Helén Pettersson, BVC-sköterska.

Foto: NLL

HORTLAX2016-09-14 16:53

– Det känns naturligtvis roligt att det tålmodiga arbetet kring detta belönas, säger Magnus Tufvesson, läkare och verksamhetschef vid Hortlax hälsocentral.

Bakgrunden till den utmärkelse som delades ut av Norrbottens jämställdhetsdelegation vid en jämställdhetsdag i Luleå på onsdagen, är att 2012 inledde hälsocentralen arbetet med att ta fram tydliga rutiner när frågan ställs till patienten om kvinnan eller mannen utsatts för våld i en nära relation.

– Det började med att jag som barnmorska skulle ställa frågor kring detta till de kvinnor jag skriver in, säger Ingela Norén, som gick en utbildning i ämnet vid Umeå universitet.

Egen idé

I samband med det fick hon idén att utveckla rutinen till att omfatta hela personalgruppen vid hälsocentralen. Arbetet gick vidare med att bilda en arbetsgrupp med representanter från alla verksamheter. Den fungerar idag som en stödgrupp för de 30 som arbetar vid hälsocentralen.

– Det vi gjort är att vi tagit fram rutiner kring hur vi ska bemöta patienterna i den här frågan och att vi inte bara ska fråga när vi ser att det finns misstankar om våld. Vi ska våga fråga också vid andra tillfällen, säger Ingela Norén.

Även män misshandlas

Hon pekar på att frågorna kanske inte ställs om någon brutit en tumme.

– Men ser vi att någon har psykisk ohälsa eller sömnsvårigheter kan det finnas skäl att ta reda på grundorsaken, säger Ingela Norén, som själv aldrig upplevt att någon patient reagerat negativt om denne fått frågan om hon eller han utsätts för våld.

Ingela Norén säger att det är i första hand kvinnor som misshandlas, men det finns också exempel på att kvinnor misshandlat män.

– Våld i nära relationer har alltid funnits, men vi har blivit bättre på att upptäcka det, säger hon.

Upptäcks våld mot barn har hälsocentralen en amälningsskyldighet.

– Handlar det om personer över 18 år får kvinnan eller mannen själva besluta om de vill gå vidare, säger barnmorskan.

100 000 kronor

Priset för bästa jämställdhetsarbete år 2016 är på 100 000 kronor. Välkomna pengar.

Hur ska de användas?

– Vi kan köpa material, ordna mamma- och pappaträffar och gå utbildningar, säger Ingela Norén.

Landstingrådet Anders Öberg (S) uppger att jämställdhetspriset delades ut för tredje året i följd och ska delas ut fram till och med 2019. Förra året gick priset till företagaren Ulrika Åström i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om