Hortlax församling har Fairtrade i fokus

Fikasugna samlades på Malmgården för en kopp rykande rättvist kyrkkaffe. Församlingen är den första i Piteå att Fairtrade-diplomeras.– Fikadagen fokuserar på att alla odlare och anställda ska få rätt betalt och inte utnyttjas, säger Anna Andersson, kyrkoherde i Hortlax.

”Det handlar om att leva etiskt och kristet trovärdigt”, säger kyrkoherde Anna Andersson om Hortlax församlings fairtradearbete.

”Det handlar om att leva etiskt och kristet trovärdigt”, säger kyrkoherde Anna Andersson om Hortlax församlings fairtradearbete.

Foto: Maria Johansson

HORTLAX2014-10-16 22:16

I torsdags gick fikautmaningen Fairtrade Challenge av stapeln. Ett tillfälle då människor över hela landet samlas för att fika rättvisemärktmärkt. Förra året deltog mer än 600 000 personer och för Hortlax församling var det en självklarhet att vara med i utmaningen.

– Vi använder bara Fairtrade-märkt kaffe, socker, te och choklad, säger Anna Andersson.

Intresset för Fairtrade har vuxit sig stort i Piteå. Krokodil var först ut med att sälja produkterna och sedan dess har Piteå kommun blivit utsedd till en Fairtrade-stad. Senast i sommar öppnades ett nytt ekologiskt Fairtrade-kafé på Gästgivargården i Öjebyn.

På söndagsgudstjänsten blir Hortlax den första kristna församling i Piteå som Fairtrade-diplomeras.

– Det handlar om att sprida kunskap om Fairtrade och använda Fairtradeprodukter. Ett 100-tal församlingar i Sverige är diplomerade och närmast är Gunnarsbyn i Boden och Sankt Olof i Skellefteå, säger Anna Andersson.

"Det är jättegott"

Besökare från Hortlax, Bergsviken och Öjebyn fikade på Malmgården. Gertrud Fahlman, Ingrid Hedenström, Anita Olofsson, Barbro Wiksten och Birgitta Wiklund uppskattade församlingens initiativ.

– Jag tycker det är jättebra att arbetarna får rättvisa villkor och betalt för det dom gör, säger Ingrid Hedenström, från Hortlax.

Smaken då?

– Det är jättegott, säger hon och tillägger att hon brukar ta med sig rättvisemärkt snabbkaffe på sina resor.

FAKTA Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som garanterar att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor. Utöver högre löner utgår en försäljningsbaserad premie som används för att göra investeringar i lokalsamhället, såsom skolor och vattenförsörjning.

Fairtrade omfattar idag cirka 1800 produkter, bland annat kaffe, te, bananer, kakao, drickchoklad, chokladkakor, ananas, juice, läsk, glass, socker, nötter, snacks, godis och honung.

Förra året köpte svenska folket Fairtrade-märkta produkter för 208 kronor per person, och försäljningen ökade med 29 procent.

FAKTA Fairtrade.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om