Malin Juhanisdotter och Kerstin Eriksson förbereder en matfotografering. Kycklingen är redan stekt till en gyllene nyans och grönsakerna är upplagda. Avokadon skärs i sista stund för att inte bli brun och när Malin är nöjd med kompositionen på tallrikarna bärs de in i fotostudion – som också fungerar som kontor och hemmagym.
Här, i Malin och hennes familjs villa i Hortlax, utformar de matarbetande systrarna recept och tillhörande bilder till sajten Mathem.se.
.
Till vardags jobbar de som innehållsredaktörer för företaget.
– Vårt grundläggande jobb är att skapa aktuella sidor utifrån olika kategorier. De kan vara baserade på teman eller på säsongsrelaterade grejer, som påsk och midsommar. Vi lägger in recept från olika leverantörer och ser till att rätt varor är kopplade till rätt sidor, säger Kerstin.
– Man kan säga att vi plockar upp rätt produkter på rätt hyllor i mataffären, fast den här butiken är digital, fyller Malin i.
Kerstin jobbar också åt receptsajten Tasteline, som sedan några år tillbaka ägs av Mathem.
.
De ingår i ett team som förutom en content director består av en kock, en matstylist och en fotograf som bland annat skapar recept för företagets olika matkassar samt olika koncept, som studentbuffé eller midsommarmat.
När de tar fram recept till sajten är det Malin som lagar maten medan Kerstin är den som fotograferar.
– Vi brukar planera så att det passar in i vardagen. Vi gör något som ändå ska ätas, kan man säga. Det kan vara recept som vi tycker skulle passa på Mathems sajt, något som vi har upptäckt saknas, eller så behövs det fräscha bilder till ett äldre recept, säger Malin.
I snitt lagar och fotograferar de mat en gång varannan vecka. Förutom den nya kycklingsalladen är en citrussallad, en vegansk key lime-paj och en rätt med pasta och pumpasås några av favoriterna.
– Men det finns vissa saker som är extra svåra att fånga på bild, som olika glassvarianter och kladdkaka, som lätt blir platt, brun och tråkig på bild, säger Kerstin.
.
Med hjälp av spillbitar av golv, tapeter och tyger samt loppisfyndat porslin bygger de upp olika matmiljöer.
Nu har de också kompletterat utrustningen med en riktig studiolampa, men tidigare har klockslaget halv tolv under det mörka vinterhalvåret varit den magiska tidpunkten för att få lite dagsljus till bilderna.
.
Har ni några knep för att få maten att se god ut när ni fotar?
– Några knep har vi, men vi gör aldrig något så att maten blir oätbar. Om salladsskålen bara är halvfull kan vi till exempel lägga en upp och nervänd skål i botten för att det ska se ut att vara mer mat. Ibland fotar vi mat som hunnit svalna och då kan man behöva pensla köttbullarna med lite olja för att det ska glänsa, säger Kerstin.
– Men all mat vi lagar för att fotografera äts upp, här kastas ingenting, säger Malin och berättar att hela teamet jobbar för att det inte ska bli något matsvinn över huvudtaget.
.
Ungefär varannan månad åker Malin och Kerstin till kontoret för att dra upp riktlinjer för den närmaste tiden.
– Till vardags har vi Skypemöten och det funkar jättebra att jobba på distans, säger Malin.
Systrarnas matresa började med att Kerstin anställdes som projektledare när Tasteline gjorde om sin sajt från grunden för fem år sedan.
Hon tog med sitt fotointresse in i jobbet och tillsammans med Malins passion för god mat blev det en vinnande kombo.
– Jag har alltid gillat att experimentera i köket, säger Malin, som bland annat har genomfört ett projekt där första veckans middagar bara bestod av maträtter som började på a.
Hon tog sig igenom hela alfabetet med en ny bokstav varje vecka och vissa recept blev nya favoriter, som de indiska köttbullarna.
.
Hur är det att jobba hemifrån?
– Kanske inte lika drömmigt som man kan tro. Det kan bli lite ensamt, men man blir väldigt produktiv. Fördelarna är att man kan jobba var som helst och att man inte behöver byta om från pyjamas, säger Malin.
– Man kan jämföra det med att plugga på distans. Det behövs samma typ av disciplin. I grunden jobbar vi kontorstider för att det ska passa med de som sitter i Stockholm. Rätt ofta åker vi hem till varandra och sitter och jobbar med varsin bärbar dator, så får vi ändå sällskap, säger Kerstin.
.
Vilka recept är mest populära just nu?
– Folk söker alltid efter säsongsrelaterad mat, som nu har det varit påsk för hela slanten. Husmanskost är en kategori som alltid är aktuell, säger Kerstin.
– Men även recepten under 500 kalorier och vegetariska och veganska rätter är populära, säger Malin.
Själva har de massor av inspiration kvar att omvandla till recept och bilder.
– Jag har säkert hundra rätter som väntar på att bli lagade, säger Malin.