Globetrottern Karin har rest till 55 länder

Karin Stare, 65, har rest till 55 länder i alla världsdelar men hon har inga tankar på att trappa ner och planerar nu som bäst tre resor.

Karin Stare med sina hundar Zia och Teja. "Jag är förundrad över att så många människor som lever under knappa förhållanden och med få valmöjligheter ändå är så gästvänliga och lyckliga för det lilla de har, något att tänka på i vår del av världen".

Karin Stare med sina hundar Zia och Teja. "Jag är förundrad över att så många människor som lever under knappa förhållanden och med få valmöjligheter ändå är så gästvänliga och lyckliga för det lilla de har, något att tänka på i vår del av världen".

Foto: Catrin Renlund

Hortlax2023-12-26 19:45
undefined
Pewa lake i Pokhara, Nepal. Därifrån flög Karin propellerplan upp till Jomsom i området Mustang.

Intresset för att resa väcktes när Karin Stare var 19 år och träffade sin man Martin Stare. Hans dröm var att resa till Söderhavet men deras första resa gick till Gambia. Där kunde intresset ha falnat eftersom Martin var sjuk under hela vistelsen. Så blev det dock inte – drömmen om att resa bestod.

undefined
55 resmål har Karin Stare besökt hittills, vissa flera gånger, och nya resor planeras.

– När vi gifte oss 1980 hade vi ett väldigt enkelt bröllop, jag köpte min klänning på H&M, skrattar hon.

– Vi satsade istället alla pengar på en månads resa till Florida, Hawaii och New York, säger Karin Stare.

undefined
Karin fascinerades av Nepals karga landskap. "Här vandrade jag i Mustang upp till Windy Pass på cirka 3 300 meters höjd."

Med tiden började resorna bli längre. De sökte brevvänner på Tonga och Fijiöarna och när de kom dit fick de bo hos dem.

– Där var vi i tre månader. Det var väldigt enkelt, vi bodde i hyddor och åt på golvet. Det var ett backpackerliv.

undefined
Hon köper sällan souvenirer men vänliga människor har gett saker till henne genom åren.

När barnen kom såg Karin och Martin inga hinder för att göra en lång resa trots att barnen bara var 1,5 och 3 år. De åkte jorden runt i fyra månader.

undefined
Pumdikot Religious area, ett hinduiskt tempel i bergen ovanför staden Pokhara.

Sedan dess har det blivit väldigt många reseäventyr, närmare bestämt 55 resmål och till vissa har hon återvänt fler än en gång.

Förra hösten reste hon till Italien och vandrade i Dolomiterna och i våras åkte hon till Marocko.

Många har undrat hur hon vågar resa själv som kvinna i muslimska länder, men hon har aldrig känt sig rädd för människor utan planerar sina resor noggrant, tänker sig för vad hon gör och som hon säger "ränner inte ute på nätterna".

undefined
Skolbarn som värmer sig vid en utespis där det lagas något. Husen är inte uppvärmda och det blir ett antal minusgrader på nätterna.

– Det enda jag blivit rädd för är en babian. Jag och dottern Lisa var vid Godahoppsudden och den här babianhanen kom från ingenstans och började slita i min ryggsäck och gapade hotfullt med sina stora tänder. Lisa stod med en stor vattenflaska och apan flög på henne, klöste henne och tog vattenflaskan. Den började dricka ur flaskan och vi sprang därifrån, säger Karin Stare.

I övrigt har hon så många fina minnen att det är svårt att svara på vilket som var det allra bästa.

– Det kanske ändå var att simma med valhajar i västra Australien. Jag älskar djur och natur och att få simma långt ute till havs bredvid så enorma djur var en sådan otrolig frihetskänsla.

undefined
Ett hinduiskt tempel.

Den senaste resan till Nepal i november gick inte heller av för hackor. Där vandrade hon själv med guide och bärare i två veckor utanför de vanliga turiststråken.

– Det är ett riktigt häftigt, kargt bergslandskap som blev mer och mer månlikt. Jag gillar karga miljöer. Under hela vandringen mötte jag bara tre andra vandrare.

undefined
Enda gången Karin känt rädsla under en resa var när babianen anföll, rev dottern och tog hennes vattenflaska.

Karin Stare vittnar om många fina möten med lokalbefolkningen och möjligheter att få följa deras vardagsliv. I dessa små bergsbyar pratar nästan ingen engelska så man får använda kroppsspråk.

– Jag bodde oftast i ett så kallat homestay, hemma hos en familj och umgicks och åt mat med dem. Oftast sov jag i ett ouppvärmt rum. Det blir flera minusgrader på nätterna men jag hade varma kläder på mig, sovsäck och täcken. När man reser på det här sättet får man stiga ur sin comfortzone en hel del men det uppvägs av allt man får uppleva. Det får en också att uppskatta det man har hemma, säger hon.

undefined
Ett exklusivt rävspel från Nepal.

Efter ensamvandringen fortsatte hon äventyret i två veckor genom att ansluta till en grupp kvinnor från Sverige i en gruppresa där de besökte byar, projekt och tempel och bodde hemma hos familjer och på ett nunnekloster.

Planerna för nästa resa är i full gång. Den blir i januari tillsammans med familjen till Lanzarote.

– Och i maj ska jag försöka ta mig till Kappadokien i Turkiet. Sedan kan det bli Island till hösten, jag skulle vilja åka bil runt hela ön, säger reslystna Karin Stare.

undefined
"Många undrar om det blir dyrt att resa så mycket. Men jag planerar noga, söker billiga boenden och bryr mig inte så mycket om maten. Upplevelsen är det viktiga".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!