Från trädgården till kylskåpet

Det är inne att ta tillvara på det som växer i skogen och i trädgården. Att safta, sylta och göra inläggningar är något systrarna Ört i Hortlax har gjort länge.

Majs växer fint i trädgårdslandet.

Majs växer fint i trädgårdslandet.

Foto: Gunnar Westergren

HORTLAX2014-09-17 08:00

De trädgårds- och odlingsintresserade systrarna heter egentligen Birgitta Lundström och Elisabeth Johansson. Båda bor i Hortlax med varsitt trädgårdsland och varsitt växthus. Där växer det ett överflöd av matnyttigt. Tomat, olika chilisorter, betor, ärter, bär, paprika, gurka, majs och vindruvor för att nämna en del. Stora delar av året är de självförsörjande på grönsakssidan och på hösten råder stora aktiviteter för att ta tillvara på allt det som växt.

Kokar ihop

Förutom råvaror till familjernas matlagning tillverkar systrarna gärna olika marmelader, inläggningar och annat smått och gott. Surkål, rödbetsmarmelad, ört- och chilisalt, rödbetschips, chiliinlagda vindruvor och squashmarmelad är några exempel på vad de kokar ihop.

– Det är roligt att äta det som vi har drivit upp själva, säger Elisabeth Johansson.

Allt de odlar är ekologiskt, något de tycker är viktigt. Och visst finns det en tanke med att de vet vad de stoppar i sig.

– Det finns mycket i naturen och det är lyxigt att kunna göra saker själv. Då slipper man också tillsatser och massa konserveringsmedel, säger Birgitta Lundström.

Intensivt men roligt

Det blir en ganska intensiv period.

– Vi har ett överflöd i trädgårdslandet och när det kommer tolv gurkor samtidigt är det bra att kunna göra inlagd gurka, säger Elisabeth Johansson.

Eller när basilikan växer så det knakar, då blir det pesto i mängder.

Mycket hamnar i deras egna kylskåp och matkällare men de säljer även på den årliga skördemarknaden i byn. Där också namnet systrarna Ört växt fram.

Trots att det blir stressigt mellan varven trivs de bra i köket

– Det är väldigt avkopplande, säger Birgitta Lundström.

Våga testa

De experimenterar gärna för att hitta nya spännande smakkombinationer. Rödbeta tillsammans med lakrits, rabarber och rosmarin blev till exempel en lyckad marmelad.

– Vi är amatörer som provar de mesta, säger Elisabeth Johansson.

Och det är enkelt, menar de.

– Leta efter recept som passar på nätet och i böcker. Våga testa dig fram och se till att använda råvaror som är välsköljda, rengör burkarna noga och sedan är det bara att köra, tipsar de.

Squashmarmelad

500 g squash

1 1/2 dl vatten

2 citroner, saften

3–4 dl syltsocker

2 krm mald kardemumma

Skölj, dela och kärna ur squashen. Riv den. Skölj citronen noga och riv skalet. Pressa saften ur citronen. Blanda den rivna squashen, vattnet och citronsaften och –skal och sjud under locka i 10 minuter. Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka i 3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut. Förvara svalt.

Källa: Dan Sukker

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om