Det var på torsdagskvällen som Greger Berg, av en ren slump, upptäckte en stor, död gädda som låg och flöt i Avanbäcken. Detta när han passerade förbi på vägen intill. När han gick ner för att titta närmare fick han en smärre chock.
– Det var massor av döda fiskar som låg där och flöt, säkert mellan 40-50 stycken, minst!
Med hjälp av barnen lyckades han få upp några av gäddorna på land – han noterade att de såg välgödda och välmående ut i övrigt, men svullna då de legat döda i vattnet.
– Det känns hemskt, säger han och menar att det är oroväckande att så många döda fiskar plötsligt flyter runt i en liten bäck där barnen ofta brukar stå och håva in dem.
Det handlade främst om gäddor, men också om abborre och mört.
– Jag har aldrig sett något sådant här, säger Greger Berg som menar att den enda troliga orsaken skulle kunna vara vägsaltet från vägen intill.
– Den nedlagda Statoil-macken finns också i närheten, men det känns långsökt....
Syrebrist bakom
När han visar PT runt på platsen under fredan ligger några döda gäddor kvar på marken i bäcken finns döda abborrar och mört, resten har förmodligen fåglarna kalasat på.
På Piteå kommun känner Mikael Ferm, miljöingenjör och Lennart Lindelöf, biolog, till problemet.
För två veckor sedan hörde också en annan bybo av sig.
– Vi var ut och kikade och såg då sju döda gäddor i bäcken, säger Lennart Lindelöf som menar att orsaken borde vara syrebrist.
– Vi har inget mätdata eller något sådant, men vad man vet kan uppstå i sådana här grunda sjöar som Avan är att det blir syrebrist i vattnet på vårvintern och att det blir ett akut läge då isen fortsätter att ligga kvar, säger han.
Så fiskar dör av syrebrist när isen inte smälter tilräckligt snabbt?
– Ja, det är en naturlig grej och Avan är väldigt produktiv med mycket vegetation. Under vintern växer inte växterna och producerar inget syre utan bryts ner och det krävs syra för att bryta ner materialet. Nu råkar jag också ha pratat med en annan hortlaxbo och det här har förekommit tidigare vid den här tiden på året.
– Ja, jag tror också på den teorin, säger Mikael Ferm som likt Lindelöf inte tror att det handlar om någon form av förgiftning eller att vägsaltet skulle vara orsaken.
Vad händer nu?
– Vi har inte resonerat om att gå vidare på något sätt, men vi ska ha ett provfiskeprojekt under försommaren där vi ska provfiska i olika vattendrag och Avanbäcken är ett av dem, då är frågan om vi ser något då, säger Lindelöf.