De startar Sveriges nordligaste humleodling

Det som började med ett intresse för odling ska nu bli Norrbottens största humleodling. De satsar på lokalproducerad humle till lokala bryggerier.

(från vänster) Peder Engström, sonen Texas, dottern Tennesse och Malin Öhberg.

(från vänster) Peder Engström, sonen Texas, dottern Tennesse och Malin Öhberg.

Foto: Ebba Palmlöf

Hortlax2020-08-19 11:30

Malin Öhberg och Peder Engström bor i Hortlax med sina två barn Tennesse och Texas. De har startat en humleodling och hoppas att kunna bli Sveriges nordligaste kommersiella humleodling.

Humleväxtens kottar är en central del i ölbryggning. Enligt Institutet för språk och folkminne brukade humle odlas på varannan gård förr i tiden, det kom sedan att bli mindre vanligt men har idag blivit väldigt populärt igen.

– Jag har alltid haft ett intresse för odling, men vi ville hitta nått som sambon tycker är intressant. Han sökte runt lite på internet och fastnade för humle, och då blev det så, säger Malin Öhberg.

– Jag ville göra någonting som passade vår storlek av gård, säger Peder Engström.

Familjen har tagit över Malin Öhbergs morföräldrars gård. De har nu höns, får och en hel del odlingar. När intresset för humle började hade de redan en humleodling på gården.

– Min mormor och morfar hade redan humle, men som prydnad. Den odlingen var nästan död så vi tog ett skott och planterade om. Vi trodde inte att det skulle ta sig men det gjorde det, säger hon.

Nu har familjen satt upp odlingen på en del av sin åkermark, samtidigt förbereder de en annan plats där de kan expandera odlingen för att kunna producera mer.

– Det är svårt med humle då kottarna måste hinna mogna och vi bor precis på gränsen. Vissa år hinner de mogna, andra år kanske inte allt hinner. Så är det när man bor här uppe, säger Malin Öhberg.

Hon berättar att det är lätt att veta när kottarna är mogna.

– De ska prassla som smörpapper och när man trycker på dem ska de gå ut till sin form igen, då är de klara.

När paret bestämde sig för att börja odla humle åkte de på en resa till Tyskland med länsstyrelsen för att lära sig mer om odlingen.

– Efteråt var vi både avskräckta och fascinerade, men vi fortsatte, säger Malin Öhberg.

Humle ska gärna växa i ordnade förhållanden - annars kan det växa som ogräs.

– Humlens blad ska plockas cirka en och en halv meter. I Tyskland fick vi lära oss att man kan ha får som får beta av sig så man själv slipper plocka. Funkar det så är det en jättetillgång, säger Peder Engström.

De kallar nu gården för Sörbyns gård och hoppas på att redan nästa vår kunna producera så pass mycket humle att de kan börja skicka tester till bryggerier.

– Vi gillar lokalproducerat. Tanken är att förse våra lokala bryggerier med norrbottnisk humle, säger Malin Öhberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!