På Hortlaxgården har personalen haft allergiliknande symtom som misstänks komma från vattenskador eller andra problem som härrör från inomhusmiljön. Det är en av flera orsaker till att man nu drar igång renoveringar av boendet.
– De har haft diffusa förkylningssymtom och det är utifrån det vi börjat agera, säger vikarierande boendechef Eva Bryggman, som berättar att renoveringen inte riktigt hunnit starta ännu.
60 lägenheter, med 15 boendeplatser i taget, ska få en ansiktslyftning och arbetet beräknas pågå under två års tid. Hälften av platserna är för vård- och omsorgsboende och resten är för demensboende.
Åtgärder som genomförs är att ytskiktsspärra betongen, åtgärda vattenskador, nya ytskikt på golv och väggar, ny köksinredning samt ny belysning.
– Vi är glada över att man har hörsammat personalens signaler och prioriterat att åtgärda problemet, säger Leena Leijon, verksamhetsområdeschef särskilda boenden för äldre inom socialtjänsten.
I etapp ett har tio brukare flyttat till nya demensboendet Ängsgården på Berget. Även personalen har följt med under renoveringstiden.
För att minska antalet flyttar kommer de boende som flyttar från Hortlax att erbjudas möjligheten att stanna kvar på Ängsgården även efter renoveringen i Hortlax.
Hur har brukarna reagerat på att flyttas?
– Det är svårt att säga hur de reagerar, men det känns som att det har gått bra, säger Eva Bryggman.
Renoveringen liknar den som gjordes på Norrgården i Norrfjärden under förra året.