Dagny Oskarsson har jobbat länge i skogen. Efter Fordonsprogrammet hemma i Nordmaling jobbade hon åtta år i sin pappas skogsbruksföretag.
– Jag tog lastbilskortet och tanken var att köra timmerbil, men jag blev kvar i företaget, säger hon.
Dennis Nilsson har skogsbruksföretaget D&D Nilsson AB tillsammans med sin bror Didrik. Företaget har verksamhet i Örnsköldsviktrakten men nu satsar de på en utökning i Pitebygden genom att börja med virkesköp.
Dennis och Dagny träffades förra året och några månader senare gick flytten till Hortlax.
– Vi har flyttat hem och dragit igång företaget här också, vi har avverkat 1,5 vecka här nu, säger Dennis som är glad att han fick flickvännen och skördarföraren Dagny med sig.
– Jag hade inget emot att flytta norrut och trivs jättebra här, säger hon och tar plats i skördaren.
De jobbar åt en skogsägare i de djupa skogarna kring Jävreträsket där 14 hektar ska gallras. Långt från närmaste tecken på liv hävdar Dagny att man ändå inte behöver känna sig ensam.
– Det är trivsamt i skogen men man måste gilla sitt eget sällskap. I hytten lyssnar jag på ljudböcker och poddar, gillar Rättegångspodden. Det går ju också ringa och prata med någon. Man får välja hur social man vill vara, säger hon.
Skogsbruket har tvärtemot många andra branscher gynnats av coronapandemin då virkespriserna är höga.
– Byggen har varit igång i Sverige och hemmafixarna har byggt som aldrig förr. Dessutom har många länder haft lockdown, säger Dennis Nilsson.
Kvalitet, miljö och personlig kontakt är företagets koncept.
– Trots att vi är små så konkurrerar vi med skogsbolagen. Vår grej är korta led från markägare till avverkning som kan vara den största affären i livet, säger Dennis Nilsson.
– Markägaren kanske vill spara en särskild tall eller en stig, sånt lägger vi väldigt stor vikt på, fyller Dagny Oskarsson i.
De tar upp kvinnobristen i yrket och funderar på om det är osäkerhet som gör att så få väljer det.
– Det kan bero på att kvinnor tror att det krävs mer än vad det gör. Men se på Fordonsprogrammet, allt fler tjejer väljer det och det är ett steg framåt, säger Dagny.
Vad finns det för risker med ert koncept?
– Det är stora risker. De flesta entreprenörer kör på årsavtal, det har inte vi. Våra maskiner kostar sju–åtta miljoner och vi måste även kunna betala ut pengar till skogsägarna, säger Dennis Nilsson.