Bokfest för sjuorna och deras pappor

Det är andra gången läsprojektet bland sjundeklassarna och deras pappor genomförs på Hortlaxskolan. Lyckat i år igen, avslutades det med bokfest.

"När barnen växer upp så kommer man till en punkt då det inte längre är naturligt att läsa för dem, och då tappar man också kontakten och samtalen kring berättelserna", säger författaren Mattias Edvardsson.

"När barnen växer upp så kommer man till en punkt då det inte längre är naturligt att läsa för dem, och då tappar man också kontakten och samtalen kring berättelserna", säger författaren Mattias Edvardsson.

Foto: Frida Heikki

HORTLAX2016-03-10 22:00

Det var förra året som svensklärarna på Hortlaxskolan lade märke till att eleverna hade ett så kallat läsmotstånd.

– De ville inte läsa böcker. De tyckte det var tråkigt och jobbigt. Vi svensklärare vet att är man en stark läsare, så har man nytta av det i alla skolämnen, säger Lis-Mari Öhlund.

När hon och hennes kollega Camilla Lundmark frågade eleverna om de hade några läsande förebilder visade det sig att mycket få av eleverna någonsin såg sina pappor läsa.

– Ungefär hälften av dem brukade se sina mammor läsa böcker, men vad det gällde papporna var det bara någon enstaka som räckte upp handen, säger Lis-Marie Öhlund.

De bestämde sig för att dra igång ett läsprojekt där eleverna och deras pappor, eller någon annan manlig förebild, skulle involveras.

– De har fått läsa boken "Stå ut!" av Mattias Edvardsson. De har läst på varsitt håll, men diskuterat boken tillsammans, berättar svenskläraren Camilla Lundmark.

Boken, som riktar sig till ungdomar, tar upp frågor om näthat, utanförskap och att passa in.

– Mannen är fortfarande normen och specifikt killarna halkar efter när de börjar komma upp på högstadiet, därför tror vi att det är extra viktigt för eleverna just med manliga läsande förebilder, säger Camilla Lundmark.

Erik och Jörgen Hellsten har varit med i läsprojektet.

– Det var kul. Jag brukade inte läsa så mycket böcker före projektet, men nu ska jag börja läsa Oliver Twist, säger sjundeklassaren Erik Hellsten.

Hans pappa, Jörgen Hellsten, har till skillnad från många andra pappor, alltid läst mycket böcker.

– Jag hoppas att eleverna ska förstå värdet i att läsa. En bok är ju alltid så mycket bättre än filmen. Jag försöker peppa alla mina barn till att läsa mycket böcker. Jag har kvar alla ungdomsböcker jag själv läste i mellan- och högstadiet, berättar han.

Enligt Jörgen Hellsten finns det forskningsstudier som visar att barn som läser böcker har ett större ordförråd än barn som inte gör det.

Erik planerar att börja läsa fler böcker nu efter projektet, men han tror han kan behöva lite hjälp på traven med att avsätta tid för att läsa.

– Vi har så mycket annat att göra. Man sitter och håller på med telefonen, spelar dator och är på träningar. Jag tror man måste minska på skärmtiden, säger Erik Hellsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om