Bilkyrkogården i Hortlax ska städas

Senast under sommaren 2020 ska bilkyrkogården i Hortlax städas av. "Vi vill inte att någon skadas av skrotet", säger miljöchefen Åsa Wikman.

Bilkyrkogården är belägen mellan Innimarksvägen och en väg som går emot ett bostadsområde i Hortlax.

Bilkyrkogården är belägen mellan Innimarksvägen och en väg som går emot ett bostadsområde i Hortlax.

Foto: Tommy Norin

Hortlax2019-10-25 05:00

PT har i ett flertal artiklar skrivit om bilkyrkogården vid Innimarksvägeni Hortlax. I början av 1960-talet grävdes ett stort antal bilar och en buss ned i den åkermark som nu är ett skogsområde. Piteå kommun förvärvade marken 1973 och det är oklart om kommunen var medveten om att ett nedgrävt skrotupplag följde med i köpet.

När PT avslöjade att det finns ett stort antal fordon i marken gav Samhällsbyggnadsförvaltningen konsultföretaget Tyréns i uppdrag att göra en markundersökning. Den utfördes förra året. Enligt rapporten finns det föroreningar i marken som kadmium. De proverna visar att halterna överstiger Naturvårdsverkets generella riktvärde för mindre känslig markanvändning. Tyréns har också funnit höga halter av nickel och hög halt av zink, men konsulten pekar på att trots det finns det inte några större risker för människors hälsa. Markmiljön och grundvattnet anses inte vara påverkat.

Den 17 oktober beslöt Miljö och hälsoskyddsnämnden att gå vidare med ärendet. Den  beslöt att uppdra åt Samhällsbyggnadsförvaltningen att städa av området och det ska ske senast sommaren 2020.

– Vi vill inte att någon människa eller något djur skadas av skrot som ligger på marken, säger Åsa Wikman.

Området där bilkyrkogården ligger är avsatt för bostadsområde i kommunens översiktsplan.

– Ska området fortsatt vara skogsmark behövs inga ytterligare åtgärder. Men ska det bebyggas måste man iordningställa området och ta upp bilskrotet, säger hon.

Karta: Hortlax
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!