Allt fler vill begravas i askgravlund

Mer personligt än en minneslund, men utan gravplats som de anhöriga måste sköta om. Alla församlingar i Piteå kommun erbjuder nu begravning i askgravlund.

Fina ljus i minneslunden på Hortlax kyrkogård.

Fina ljus i minneslunden på Hortlax kyrkogård.

Foto: Laila Bäckström

HORTLAX2018-11-08 18:15

– I de församlingar i södra Sverige som satsat på askgravlundar har det blivit en succé, vår askgravlund blev klar förra hösten, säger Peter Lundberg, kyrkogårdschef vid Hortlax församling.

Han visar askgravlunden som är byggd som en cirkel och invigdes i september 2017 – här vilar i dag 15 personer. De anhöriga kan smycka platsen med snittblommor och engångsljus på en speciell plats, i mitten finns en bänk där man kan sitta ner en stund.

I södra Sverige har askgravlundar blivit mycket populärt som begravningsalternativ, även här uppe i norr ökar intresset. Peter Lundberg menar att det blir som ett mellanting mellan en minneslund och en gravplats.

– Vi bor mer utspridda i dag och med en askgravlund blir det ingen grav som de anhöriga måste sköta om, men samtidigt är det inte lika anonymt som en minneslund, säger han.

Om en person vill begravas i en askgravlund får de anhöriga vara med vid gravsättningen och det sätts också upp en minnesplakett med den avlidnes namn. Skyltarna kan också göras om eftersom med fler namn på samma.

Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för all skötsel och plantering på askgravlunden. Man garanterar också plats för namnbrickan i 25 år efter gravsättningen. Närstående kan ges plats i samma askgravlund, dock ej bredvid varandra.

På Hortlax kyrkogård finns också vanliga kistgravplatser, en speciell plats för urngravar, samt en minneslund (läs mer i faktarutan). En askgravlund finns även sedan i fjol somras på Hedens kyrkogård i Böle.

Olika former av gravsättning

Kistgrav

En traditionell gravplats med gravsten för kista och urnor. Med plats för en eller flera personer.

Urngravplats

En gravplats för urna med aska som är avsedd för en eller flera urnor. Gravsättningen sker vanligen i kretsen av de närmaste, men olika alternativ finns.

Minneslund

En gemensam gravplats där gravsättningen av askan sker anonymt. De anhöriga får inte vara med och platsen markeras inte.

Askgravlund

Till skillnad mot vad som gäller för minneslund har de anhöriga rätt att närvara vid nedgrävning av aska. Namn på gravsatta uppförs på en särskild tavla.

Källa: Svenska Kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!