Videon är inte längre tillgänglig
Via förnamn och/eller efternamn, födelsedatum, dödsdatum och gravsättningsdatum kan man enkelt söka efter var ens anhörig eller vän ligger begravd på Hortlax Kyrkogård. Tjänsten (finngraven.se) lanserades i dagarna och länken går också att nå från församlingens hemsida.
- Det känns som en bra service för allmänheten och anhöriga och även ett bra arbetsredskap för oss, säger Peter Lundberg, kyrkogårdschef.
Snabba service
Personalen ska även utrustas med Iphone och kan då enkelt plocka fram sökprogrammet direkt nere på kyrkogården och snabbt lämna besked till besökare som har frågor om var anhöriga ligger begravda.
- Särskilt sommartid kommer det mycket turister som har anknytning hit och letar efter någon anhörig som ligger begravd här, säger Peter Lundberg.
Han berättar att personalen tidigare fått gå upp till kontoret, söka i församlingens eget system och sedan gått tillbaka ner till kyrkogården igen och gett besked. Nu blir servicen betydligt snabbare.
Allmänheten kan även söka uppgifterna hemma vid sin dator. Det nya söksystemet underlättar också för bland annat gravstensfirmor, begravningsbyråer och trädgårdsmästare.
Viktigt hänga med
Hortlax församling är en "ung" församling som bildades 1918, på slutet av 70-talet ritades de första riktiga gravkartorna av Håkan Sandlund. Sedan dess har de fyllts på allt eftersom nya gravar tillkommit. För två år sedan digitaliserades alla gravkartor med hjälp av Sweco. I dagarna lanserades internettjänsten.
- Det känns viktigt att vi hänger med i den tekniska utvecklingen och kul att vi är först med detta i Piteå kommun, säger Stig Bergström, ekonom i församlingen.
Genom söktjänsten kan man även se vilka fler personer som är begravd i samma grav. I Hortlax församling finns 2 700 gravplatser och cirka 4 500 gravsatta.
Rätten till en gravplats varar normalt i 25 år, efter det förlängs rättigheten 15 år i taget. Görs inte detta tillfaller gravrätten huvudmannen (kyrkan), stenen kan tas bort och efter en viss tid kan gravplatsen upplåtas på nytt.
Gravstenar på bild
Men trots att den avlidnes sten är borta kan man fortfarande söka efter var personen finns begravd.
Lundberg och Bergström menar att söktjänsten kommer att utvecklas eftersom, planer finns på att även kunna visa alla gravstenar på bild. Men exakt hur det blir i framtiden är svårt att säga.
Jan-Olov Johansson, Piteåbygdens Forskarförening, menar att den mesta av släktforskningen i dag kan bedrivas hemma framför datorn. Detta främst via olika betaltjänster.
Föreningen har också ett eget projekt på gång där man fotat av nästan alla gravstenar i PT:s spridningsområde. Tanken är att kunna ge ut detta i någon form på en cd-skiva. Att man nu också via kostnadsfria tjänster på nätet kan söka var anhöriga finns begravda tror han dock varken gör till eller från för själva forskningen.
- Men det är förstås kul för allmänheten att kunna se var deras anhöriga ligger begravda.