Otjänligt vatten i Holmträsk

Pireva rekommenderar nu att koka allt vatten i Holmträsk. "Vattnet bedöms som otjänligt", säger VA-chefen Fredrik Bellander.

Holmträsk 22 september 2022 11:17

Pireva tar regelbundna vattenprover runt om i kommunen och det senaste provresultatet från Holmträsk visar spår av intestinala enterokocker.

– Vattnet bedöms som otjänligt. Vi rekommenderar att man kokar sitt dricksvatten. Vi kommer att ta uppföljande prover i dag och se resultat på de proverna under helgen. Tidigast då kan vi häva den här rekommendationen, säger Fredrik Bellander.

Hur många hushåll drabbas?

– Jag vet inte det tyvärr. Vattnet levereras via Nybyn och sedan till Holmträsk. Vi har godkänt provresultat strax efter Nybyn, så man kan säga från Nybyn och i Holmträsk. Vi håller på att ta fram detaljerad information till hemsidan.

Pireva har varit i kontakt med smittskyddet i Norrbotten.

– De stödjer rekommendationen om kokning och känner ingen större oro. Livsmedelsverket säger att det innebär ökad risk för vattenburen smitta.

Pireva kommer att hålla sin hemsida uppdaterat i ärendet.

– Vi kommer även att gå ut med sms-utskick till berörda om vi har möjlighet att häva rekommendationen, säger Fredrik Bellander.

Enligt Livsmedelsverket är bakterierna ett tecken på att vattnet har påverkats av något som har med avföring från människor eller djur att göra, till exempel via avlopp eller naturgödsel.

De flesta enterokocker är harmlösa tarmbakterier som förekommer i lägre antal men som bedöms ha en större motståndskraft och längre överlevnad i omgivningen än kolibakterier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa