Höga hastigheter upprör bybor

Det har upprättats en skrivelse till Länsstyrelsen i Norrbotten med begäran om en hastighetssänkning genom byn Holmträsk, som just nu inväntar ett yttrande från Trafikverket.

I grannbyn Nybyn, finns flera chikaner (sidoförskjutningar) utställda för att förhindra fortkörning.

I grannbyn Nybyn, finns flera chikaner (sidoförskjutningar) utställda för att förhindra fortkörning.

Foto: Carolina Bengtsson

Holmträsk2019-08-07 17:09

En av många som är starkt kritisk till hastigheterna är Gunnar Jonsson, ordförande i Alterdalens bygdeföreningen och boende i Holmträsk.

– Om polisen stod här en morgon under pendlartrafiken skulle de säkert kunna ta 20 körkort med sig hem, säger Gunnar Jonsson.

Hastighetsbegränsningen är satt till 60 kilometer i timmen, på en sträcka av nästan två kilometer som leder genom byn. Tidigare var en bit av sträckan hastighetsbegränsad till 30 kilometer i timmen, då skolan fortfarande var aktiv, men sedan den las ner har hastigheten höjts.

– Tidigare fanns ett trafikhinder vid skolan som i alla fall fick den tunga trafiken att sakta ner, men 150 meter längre fram på raksträckan där jag bor kom ju bilarna upp i minst 90 kilometer i timmen ändå, säger Gunnar Jonsson.

I skrivelsen finns begäran om nedsatt hastighet, men för Gunnar Jonsson skulle helst en gång- och cykelväg få anläggas.

– Jag förstår att det eventuellt kostar för mycket pengar, men det skulle vara den bästa lösningen för alla oskyddade trafikanter. Det handlar både om fotgängare, som går med hundar och barnvagnar, cyklister och de som rider längs vägen.

– Det är åtminstone vid två tillfällen som jag har fått kasta mig ner i diket med hunden för att hålla mig undan. Många bilister ser man också titta på sin mobiltelefon eller prata i den, det är som att den här vägen är ett undantag från den nya lagen om mobilförbud.

I grannbyn Nybyn finns totalt tre olika ställen där trafikhinder i form av chikan (sidoförskjutning) utställda, med hastighetsbegränsningen 40 kilometer i timmen, för att förhindra fortkörning vid den bebyggda vägsträckan.

– De begränsar hastigheten men det har nog förekommit att de blivit påkörda ändå, framför allt vintertid, säger Gunnar Jonsson.

Trafikverket har inte hunnit kolla på ärendet, men har fram till den sista fredagen i augusti på sig att lämna sina synpunkter.

– Vi kommer självklart försöka svara snabbare än så, men just nu är de som handlägger dessa typer av ärenden på semester. Men i början på nästa vecka förväntas våra hastighetsexperter vara tillbaka i tjänst och de har säkert mycket att säga eftersom det inte är ovanligt att det ser ut såhär i byarna, säger Fredrik Johansson, trafikingenjör vid Trafikverket i Region nord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!