Roland och Robert Larsson har parkerat veteranerna i snygg ordning där Volvo-traktorer samlats på ett ställe och de små "gråsuggorna" på ett annat. En vandring genom Larssons friluftsmuseum ger en god inblick i hur traktorerna utvecklats från 1920-talet och framåt.
Roland Larsson har sysslat med traktorförsäljning sedan 1967 på hemgården i Holmträsk där föräldrarna drev jordbruk.
– Jag fortsatte med det och vi köpte in en traktor, plus ytterligare en som vi skulle förse med lyft. Sedan köpte vi en tredje och tog lyften från den, berättar Roland Larsson.
Med det växte intresset att köpa och sälja traktorer till jordbruken i Norrbotten. 1982 kom tyska Fendt som märke in i bolaget. Den sålde Larssons i 19 år fram till att Lantmännen tog över agenturen. 1982 hade verksamheten växt så mycket att försäljningen flyttades till gamla konsum i Holmträsk, men 1997 flyttades företaget tillbaka till Larssons hemgård.
– I dag gör vi inbyten och säljer begagnat. Omsättningen är 30–35 traktorer per år, säger Roland Larsson.
2004 överlät han verksamheten till sonen Robert Larsson, 35.
Vid sidan om försäljningen odlar Robert och Roland Larsson sitt stora intresse, att spara gamla traktorer till eftervärlden och resultatet är imponerande. Här finns gårdens äldsta, en Fordson från 1922 med järnhjul. Den drog en plog som finns på en annan yta i området. Muséets mest speciella är en Volvo Hesselman från 1947, försedd med både tändstift och en dieselpump. Traktorn startas med bensin, sedan går den på diesel.
Roland Larsson berättar att de första traktorerna med dieselmotorer kom i slutet av 1940-talet. Traktorerna hade järnhjul fram till 1938 då gummidäcken kom.
– Sedan kom kriget och då återgick tillverkarna till järnhjul i gen, säger han.
Här syns två amerikanska Allis Chalmers från 1948, men Larssons visar tydlig stolthet över de två gröna Fendt-traktorerna från 1952 och 1955. Mitt i området finns också en udda grej. En Playcat snöskoter tillverkad i Kanada i början på 1970-talet och som kan köras på vattnet.
– Vi köpte den i vintras men vi har inte provat den på Holmträsket, säger Roland Larsson.
Här finns också "Höglundstraktorn" från 1949 och en BM 10 med tändkulemotor från samma år. Listan på Larssons fint renoverade traktorer kan göras lång och den blir längre eftersom det hela tiden kommer in nya objekt. Några väntar på renovering.
Larssons pekar på att det finns plats för fler. Gården har 25 hektar mark som fortfarande odlas och nere vid Holmträsket har far och son anlagt en vacker park.
– Vi vill vårda både naturen och våra traktorer, säger veteranen i Holmträsk.