På Mårtensgården plockas sommarens alla grödor
När varm höstsol skiner kommer många till Mårtensgården för att handplocka sommarens goda grödor, förvälla och frysa in. En riktig vitaminkick inför den kalla vintern som stundar.
Oskar Henriksson, 10 år, Hortlax, självplockade för första gången.
Foto: Maria Johansson
- Många unga barnfamiljer har hittat till oss i år, de är mycket medvetna om vad de äter och väljer gärna Kravmärkt. Det är roligt, säger Brigitta Lundström
Grönsaker och blommor för självplock har de odlat sedan mitten av åttiotalet och deras hund, settern Petter, stortrivs på gården med alla kunder.
-Han är vår största tillgång och skapar fin kontakt med kunden, gammal som ung, säger Janolov.
Heldag
Karin Stenvall, Piteå, tog med sin farbror Stig Lundqvist, Ballastviken, och väninnan Elin Johansson, Piteå, på en riktigt heldag i trädgårdens tecken.
- Ett besök på en handelsträdgård har vi hunnit med innan detta och nu ska vi plocka lite mangold, palsternackor och kålrabbi inför middagen ikväll, säger Karin Stenvall.
Stig Lundkvist är numera pensionär men har jobbat med trädgårdsskötsel i 40 år och driver upp egna tomater och gurkor hemma i Ballastviken.
- Det är fantastiskt roligt att komma hit och se en sådan stor odling, och så välordnad, säger han.
-Då man vet att man har plockat det själv känns det underbart, säger Annalisa Nilsson, Piteå.
Picknick
Hon har tillsammans med maken Sture och vänninnan Gudrun Isaksson gjort en dagsutflykt i det sköna vädret.
- Vi har tagit med oss picknick och ska bara njuta här i ett par timmar. Just nu plockar vi till en bekant som har dåligt i axlarna och inte kan komma hit.
- Vi brukar åka hit minst en gång per säsong för att plocka svarta vinbär, potatis, broccoli, morötter, purjolök och inte minst ärtskidor, de är ju så goda, säger Gudrun Isaksson.
Paret Jan-Erik och Arja Savela, Öjebyn, är stadigt återkommande självplockare. De plockar av alla grönsaker men har inte så mycket förvaringsmöjligheter.Därför tillagar de det mesta och äter upp det på en gång.
Bra odlingsår
- Jag gillar att ugnsbaka rödbetor med lite salt och smör, det blir jättegott, säger Arja.
- Dill och persilja fryser jag
däremot in och tar fram under hela året.
Janolov Lundström berättar att det har varit ett bra odlingsår.
- Vi har haft fiberduk över stora delar av odlingen, det ger lite extra värme till växterna och håller borta angrepp från skadliga insekter.Regnet har vi inte varit så beroende av eftersom vi vattnar våra odlingar regelbundet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!