Han har koll på vädret

I ur och skur, sommar som vinter utför väderrapportören Ulf Wilén, 79, sitt jobb. Han är en av SMHI:s drygt 500 klimatobservatörer som finns i landet. "Jag har gjort min syssla i 20 år nu", säger han som inte har någon tanke på att sluta.

På denna syns det hur många grader det är ute vid olika tidpunker på dygnet. Ulf Wilén gör sina sysslor varje dag, året om.

På denna syns det hur många grader det är ute vid olika tidpunker på dygnet. Ulf Wilén gör sina sysslor varje dag, året om.

Foto: Annika Lahti

HÖGLANDSNÄS2019-08-26 18:00

Varje dag i 20 års tid har Ulf Wilén klivit upp klockan 7 på morgonen under vinterhalvåret och under sommarmånaderna klockan 8.

– Inga problem, jag är morgonpigg och är ändå uppe.

Det började med att hans fru Barbro såg en annons i tidningen att SMHI sökte folk som ville vara väderrapportörer. Ulf anmälde sig och på den vägen är det.

– Jag fick en kort utbildning och efter det har jag gjort mina sysslor varje dag. Vi är mestadels hemma, men någon gång har vi varit borta en helg och det har inte varit några problem för SMHI.

Numera behöver han inte gå ut ur huset för att se vilken temperatur det är. Mätaren står ute men själva termometern finns inomhus sedan åtta år tillbaka.

– Sen går jag ut och tittar efter nederbörd, snö och vatten. Är det snö tar jag in den snöfyllda uppsamlaren och tinar upp snön och häller i ett mätglas för att få mängden.

Under vintern har han en speciell tumstock för att kunna mäta snömängden.

– Jag tar också reda på snötyngden.

Mätningarna görs två gånger per dag, morgon och kväll.

– Det går så fort, tar bara några minuter.

När han samlat in den data han ska ringer han ett speciellt telefonnummer, säger lösenordet för att sedan rapportera in det han fått fram.

– Jag säger också vilken typ av regn det varit, om det varit hagel eller regnskurar, dimma eller åska.

Han säger sig inte vara speciellt väderintresserad även om han var telegrafist på sjön innan pensioneringen och som sådan ritade han väderkartor med vindriktningar och annat.

– Alla värden fylls i en journal som skickas in månadsvis till SMHI. En kopia sparar jag till mig själv.

Under årens lopp har allt fler mätstationer automatiserats. För närvarande finns 140 sådana i landet.

– Men det går inte att automatisera överallt på grund av förhållanden och så är de ju dyra också. Dessutom ska det finnas folk som ser till stationerna, säger Håkan Nordkvist, operativt ansvarig för klimatstationerna i landet.

SMHI söker då och då efter väderrapportörer. Många har jobbet tills de dör för ett lite arvode.

– Det är inte så lätt att få tag i nya. Mestadels äldre är intresserade och många har en jordbruksfastighet. Stationen måste ligga på rätt ställe och personen som anställs måste ha egen mark.

För tillfället söker man ungefär 20 rapportörer runt om i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!