Drömmen om egen taverna blev sann
Han är landkrabba och Pitebo i hjärtat, men bor i Henån på Västkusten där han äger en egen fisk- och skaldjurs-butik med tillhörande fiskekrog.- Det är samma mentalitet här som hemma, säger Lars Åsten, som funnit sig till rätta bland båtar, bryggor och karga klippor.
Fräsch, nyfångad fisk som fiskats av lokala fiskare säljas i Lars Åstens delikatessbutik.
Foto: Maria Johansson
Skylten utanför med texten: "Tunnbröd från Piteå" avslöjar dock att ägaren faktiskt har sina rötter i Piteå, närmare bestämt i Böle. Tunnbrödet han säljer i butiken är inget annat än Dahlbergs bröd.
Lars "Lasse" Åsten, 46 år, lämnade Piteå redan 1985 för att jobba på Volvo:
- För att få flyttbidraget var man tvungen att jobba på samma ställe i sex månader och jag stod ut i
exakt sex månader vid löpande bandet, sedan sa jag upp mig - exakt på dagen, minns Lasse som var en av många Pitebor som lämnade hemstaden för just storstaden Göteborg på 80-talet.
Mysigt och rustikt
Han bjuder på stekt makrill med örtsås och potatis i sin lilla restaurang - marint, mysigt och rustikt inredd med blå/vit rutiga dukar, fisknät i taket och blå glas-bojar på de vita trä-väggarna.
Efter Volvo blev det jobb på en saneringsfirma, en hel del resande och jobb inom restaurangbranschen, bland annat hos vänner som ägde just en fiskrestaurang/cateringfirma på Ingarö utanför Stockholm. Efter att matlagningsintresset väckts på allvar följde sedan kockskola och så dök möjligheten upp att få ta över verksamheten på Henån:
Lars berättar dock att förutsättningarna inte var de bästa, verksamheten var helt körde i botten och många kunder hade vänt den ryggen. Efter hårt slit blomstrar dock affärerna igen:
- Jag blev Orustbo och har inte ångrat mig en sekund, det är samma mentalitet här som hemma. Folk är väldigt trevliga och öppna. Sedan har jag nog alltid drömt om att få ha en egen taverna någonstans och det har jag ju nu ...
För att kapa ett led i distributionen och få ner priserna handlar Lars ofta själv direkt av lokala fiskare. Någon längtan till havet finns dock inte trots att den stora gästhamnen med alla båtar och bryggor bara finns ett stenkast bort:
- Nej, jag fiskar aldrig! Jag blir sjösjuk (skratt) jag tar en tur med sportbilen istället om jag vill ha fart ...
Henån är en typisk semesterort som lever upp i början av juni och dör i slutet av september:
Finns någon saknad efter Piteå?
- Jag har rotat mig här nu, så någon flytt hem till Piteå blir det inte. Men visst kan jag sakna Piteå ibland, det är synd att det är så dyrt att resa upp och hälsa på. Men senast vi var uppe så var vi bland annat ute på skotersafari, det tyckte gubbarna härifrån som följde med var hur roligt som helst.
Vad finns för planer nu, med butiken och restaurangen?
- Nej, men jag är nog nöjd! Man ska inte ha för höga mål i livet, verksamheten går bra och jag själv mår bra. Det är inte bra att jobba ihjäl sig heller, säger Lars som även köpt ett hus i närheten som han håller på att renovera tillsammans med flickvännen och med stor hjälp av släkt och vänner. I närheten finns också tonårsdottern som jobbar extra på restaurangen ibland.
Men varför detta med
Dahlbergs bröd?
- Det finns ju inget godare! När jag flyttade ner hit så reagerade jag direkt på att det inte fanns något gott bröd att äta till fisken. Dahlbergs är bäst helt enkelt, jag har en kille som jobbar för Älvsbyhus som tar ner det åt mig, vi möts någonstans efter vägen. Han ger mig brödet och jag ger honom pengarna, det ser säkert ut som någon slags skum langning ...
Lars favoritrecept 1Grillad makrill
(A lá Lars Åsten)
Beräkna cirka en stor makrillfilé per person och lägg dessa i marinad.
Per kilo orensad makrill behövs:
3 msk citronsaft
2 msk olja
1 riven gul lök
2 kryddmått malet svartpeppar
2 tsk salt
1 tsk smulad örtkrydda, exempelvis timjan
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg filéad, väl sköljd och torkad makrill varvvis med marinaden. Låt denna stå svalt några timmar och vänd på fisken någon gång under tiden.
Låt sedan fisken rinna av och halstra på panna eller på grillgaller cirka 4 minuter på varje sida. Lite örtkrydda på glöden ger en speciell fin krydd-doft.
Lägg upp fisken på tallrikar och servera till kokt färskpotatis och vitlökssmör!
Smaklig spis!
Lars favoritrecept 2Helstekt rödspätta
(A lá Lars Åsten)
Rundklipp spättan och ta bort huvudena.
Vänd fisken i vetemjöl och salta och peppra
Smörstek
Blanda ihop kapris, rödlök, och räkor och stek med smöret
Garnera runt spättan
Servera med färsk potatis
Enkelt och gott!