Videon är inte längre tillgänglig
Hemmingsmark har i dagsläget ingen skola. Den lades ner i höst och barnen går i andra skolor i kommunen. Ända sedan kommunen aviserade att man skulle stänga skolan, våren 2013, har eldsjälar i byn jobbat för att få starta en friskola. Tidigare i höst gav Skolinspektionen dem avslag på ansökan men efter en överklagan har nu inspektionen ändrat sig. I går eftermiddags kom beslutet – Hemmingsmark får en friskola hösten 2015.
– Vi har förstås hoppats hela tiden men inte vågat ropa hej, säger Anneli Bergström, en av de engagerade i friskolefrågan.
De punkter där Skolinspektionen förut såg hinder var att elevunderlaget inte var nog stort och att ekonomin inte var god nog för att driva skolverksamhet. Det är efter att friskolegruppen i Hemmingsmark kompletterat sin ansökan som inspektionen nu anser att det finns förutsättningar för friskoleverksamhet i byn.
Arbetet börjar
En brännande punkt har varit om eleverna, som hösten 2015 hunnit gå ett läsår på en annan skola, vill komma tillbaka till Hemmingsmark.
– Vi har gjort väldigt noggranna undersökningar om det och vi har inte de farhågorna. Vi vet hur mycket en skola betyder i en by som Hemmingsmark, säger Anneli Bergström.
Tillsammans med de andra i byns friskoleförening firade hon i går kväll. Glädjen var stor och kramarna många. Gruppen har arbetat tillsammans sedan förra hösten och många timmar har ägnats åt att sammanställa ansökan och sedan överklagan.
– Tänk om någon räknat ut hur många timmar vi har jobbat med det här, säger Sara Nilsson.
I dag, efter firandet, börjar det konkreta arbetet med friskolan.
– Nu ska vi skapa en fantastisk skola, med fantastisk kvalitet och för det krävs en hel del jobb, säger Anneli Bergström.
– Det känns som att det är nu vi kan börja jobba med det roliga, säger Krister Vikström.
Samarbete
Det finns redan nu en dialog mellan friskolegruppen i Hemmingsmark och friskolorna Tolvmans, Sikfors och Lillpite.
– Vi har många kontaktytor som nu kan gnuggas ytterligare, säger Krister Vikström.
En av de frågor som man tillsammans hoppas kunna lösa är att ha gemensam personal.
– Vi har långt gångna planer på att ha till exempel gemensam specialpedagog, sådana tjänster som inte kommunen låter oss köpa av dem, säger Anneli Bergström.
När PT når barn- och utbildningsnämndens ordförande Ruth Rahkola (S) är hon på resande fot har hon inte hunnit läsa igenom domen. Hon är dock förvånad över att Skolinspektionen ändrat sig och ställer sig frågande till om inte inspektionen kommunicerat med friskolegruppen i Hemmingsmark om vad som behövdes innan första beslutet togs.
– Det tycker jag är jättekonstigt, säger hon.
Huruvida Piteå kommun kommer att överklaga domen kan Rahkola i nuläget inte ta ställning till.