"Skönt att få behålla valfriheten"

Personalen på Krokofantens förskola är glada över att de får behålla valfriheten. De ser det som en pedagogisk fördel att barnen är med fem istället för tre timmar per dag.

Anneli Nilsson anser att det är lättare för barnen att komma in i gruppen och leken om de får vara fem timmar i förskolan.

Anneli Nilsson anser att det är lättare för barnen att komma in i gruppen och leken om de får vara fem timmar i förskolan.

Foto: maria johansson

HEMMINGSMARK2009-11-26 06:00
Krokofantens förskola i Hemmingsmark är ett personalkooperativ som drivs av systrarna Erika Wallin och Anneli Nilsson. De har 15 barn, var av två är barn till arbetslösa/föräldralediga, på förskolan.
Bra för alla
När de fick reda på den planerade förändringen skrev de brev till barn/utbildningsnämnden med begäran om att själva få bestämma hur 15-timmarsbarnen ska hanteras.
- Om vi börjar med barnens perspektiv så tror vi att en del kan ha svårt att hitta sin plats i gruppen och i leken om de endast är tre timmar per dag på förskolan. Dessutom blir de svårt för dem att hinna vara med på utflykter och liknande, säger Erika Wallin.
- Det är också en fördel för hela verksamheten eftersom vi kan planera personalbemanningen på ett bättre sätt. Det är nog också mer praktiskt för berörda föräldrar, säger Anneli Nilsson.
Vill bestämma själva
Och nu slipper ni följa
nyordningen?
- Det känns jättebra. Nyordningen handlar ju inte om att höja kvaliteten, utan om ett sparkrav. Att vi får bestämma själva kostar inte kommunen något extra, säger Erika Wallin.
Men om ni skulle få många
15-timmarsbarn?
- Då kanske vi tvingas vidta åtgärder, men där är vi inte nu.
Tror ni att det här beslutet kan få konsekvenser för den kommunala barnomsorgen?
- Kanske. Det är alltid positivt att ha valfrihet. Så ju fler begränsningar, ju större missnöje, säger Anneli Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om