"Satsa mer på jakt- och fisketurism"
Jakt- och fisketurismen kan rädda landsbygden och göra så att ungdomar stannar kvar ute i byarna. Det menar Håkan Gyllbring på Hushållningssällskapet.
Håkan Gyllbring, Hushållningssällskapet, anser att det finns stora pengar att tjäna på jakt- och fisketurism i Norrbotten.
Foto: Anders Thelin
- Jag är här för att informera och inspirera, det brukar finnas mycket tankar om jakt- och fisketurism ute i byarna, berättar han.
Jaktfrågor kan vara kontroversiella, men Gyllbring har sett en attitydförändring det senaste årtiondet.
- Nu finns det en företeelse som kallas inbäddade jägare. Det innebär att utländska jägare, ofta tyskar eller danskar, kommer hit och deltar i jakten med lokala jaktlag. Det brukar fungera jättebra, men hade varit omöjligt för tio-femton år sedan. Jag tror att generationsväxlingen bland jägarna och dyrare avgifter ligger bakom attitydförändringen, säger han.
Helhetskoncept
Håkan Gyllbring förespråkar ett helhetskoncept där utländska jägare erbjuds kost, logi och jaktmöjligheter i ett paket.
- I Tyskland kan en del betala 90 000 kronor för sex dagars älgjakt. Jag är nyss hemkommen från en mässa där och de fem jaktturismföretag som följde med sålde för dryga miljonen, berättar han.
Grunden för att börja med jakt- och fisketurism är att ha ett företag. Det är viktigt att kunna erbjuda ett brett utbud - allt från exklusiva jaktmöjligheter till enkel fågeljakt.
- Järpe eller annan skogsfågel är fullt gångbar. Vi kanske värderar en älg till 10 000 kronor, men tittar man på det kommersiellt ligger värdet på 80 000-100 000 kronor, säger Gyllbring.
Jaktturismrådgivaren vill inget hellre än att branschen ska lyckas och enligt honom är det rätt tid att satsa.
- Vi är på väg ur en lågkonjunktur och intresset för att åka utomlands och jaga har ökat markant. Jaktturismnäringen i Europa omsätter två miljarder euro - tänk om vi kunde få någon procent av det, säger Håkan Gyllbring.
Gäddan
Han har själv tolv års erfarenhet som egenföretagare inom jaktturismnäringen och är övertygad om att en utveckling inom branschen kan innebära räddningen för många byar.
- Om det skapas jobb kan det innebära att ungdomarna stannar kvar på landsbygden.
Även fisketurismen går en ljus framtid till mötes om man får tro Hushållningssällskapet. Gäddan, som betraktas som en skräpfisk i Sverige, är hett eftertraktad ute i Europa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!