Mångsidiga Hema vill ploga in sig i Norge

Verkstadsföretaget Hema i Hemmingsmark har levererat fyra snöplogar till Svevia för nära en halv miljon kronor och nu inriktar sig företaget på att nå kunder inom Svevias driftsområde norr i Norge.

"Det är inte så dumt att driva företag på landsbygden, man får vara ifred", säger Jonny Eriksson.

"Det är inte så dumt att driva företag på landsbygden, man får vara ifred", säger Jonny Eriksson.

Foto: Camilla Berglund

HEMMINGSMARK2014-03-13 11:59

– Det har varit snöfattigt och det påverkar försäljningen. Men vi lyckades ändå få leverera plogar till kunder i Dorotea och Lycksele i slutet av förra året och hittills i år vi trots snöbrist sålt ett par stycken, säger Jonny Eriksson, mångsidig innovatör och verkstadsföretagare i Hemmingsmark.

Han leder en verksamhet som överlevt både patentstölder och lågkonjunkturer.

– Vi jobbar vidare.Försöker hela tiden utveckla nya produkter och bredda verksamheten.

Köpte åkeri

Ett exempel på det är att 2012 köpte Hema inkråmet i Wallins åkeri i Hemmingsmark med tre bilar, två anställda följde med.

– En bil är ett timmerfordon. De andra två kan växlas mellan att köra timmer och andra körningar, säger Jonny Eriksson.

Han tog över Hema 1986 från sin uppfinningsrike far Henning Eriksson, pappa till den tippbara snöskopa som såg dagens ljus i slutet av 1950-talet. Till det hör en historia kanske typisk för Henning?

– Han försökte sälja in snöskopan till KF som tog in 25 stycken för att se om de var säljbara. Sedan åkte pappa till butiken, köpte alla 25 och ringde sedan upp för att fråga hur det gick. KF svarade att "det gick bra, alla är sålda", och efter det fick han skriva kontrakt, ler Jonny Eriksson.

Hemmingsmark mekaniska som det då hette startade 1956. Henning Eriksson tillverkade så kallade hässjepinnar i stål, till produktionen lades kapsågar och ladugårdsinredningar. Han tog också fram takräcken för Thule och så den berömda snöskopan.

Lämnade Hemmingsmark

1964 lämnade företaget, liksom Älvsbyhus som hade verksamhet i Norrfjärden, Piteå kommun.

– Hema flyttade till Kalix. Älvsbyhus till Älvsbyn. Piteå kommun var dålig på att stötta företag, säger Jonny Eriksson, som berättar att under Kalixtiden utvecklade Henning Eriksson den produkt som starkt kom att förknippas med Hema.

– Han började tillverka spik och en speciell infästning för betong. Efter 13 år flyttade han tillbaka till Hemmingsmark där spiktillverkningen fortsatte med Gunnebo som köpare. Det bolaget valde senare att "knycka" patentet när pappas patent gick ut och nu tillverkas spiken i Kina, säger Hemas ägare.

När han tog över Hema omsatte bolaget cirka 2,5 miljoner kronor. Under några år tillverkade Hema släpvagnar för Thule och aluminumkåpor för släpvagnar.

– Efter det har vi byggt olika specialvagnar, säger Jonny Eriksson.

Letar produkter

Den tillverkningen är borta. Åkeriet som leds av Jonny Erikssons son John har blivit en bärande del i den verksamhet som omsatte åtta miljoner kronor förra året med åtta anställda.

Jonny Eriksson letar dock hela tiden efter nya produkter.

– Man har ju alltid något i huvudet som man funderar på och som kan resultera i något nytt, säger den mångsidige företagaren i Hemmingsmark.

Hema AB Hemmingsmark

Verksamhet: Mekanisk verkstad, åkeri

Ägare: Jonny Eriksson

Omsättning 2012: 8,4 miljoner kronor

Resultat efter finansnetto 2012: 534 000 kronor

Kassalikviditet: 56 procent.

Soliditet: 13,8 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om