I höstas startade Dalbackens friskola i Hemmingsmark, ett resultat av att den kommunala skolan i byn lades ner hösten 2014. Sammanlagt 46 elever från förskoleklass till årskurs sex skrevs in och första skoldagen gick det inte att ta miste på glädjen hos både personal och elever.
Köpte en minibuss
Ett problem fanns dock – skolskjutsen. Vissa elever hade inte rätt till skolskjuts från sitt växelvisa boende. Till en början löste man detta med privata bilar men någon månad in på terminen hade man en annan lösning.
– Vi köpte in en minibuss som körs av ett gäng pensionärer som ställer upp på ideell basis, säger Krister Johansson, rektor på skolan.
Han och fler med honom tycker dock att en större samordning av skjutsandet borde vara möjlig. Som det är nu kommer den kommunala skjutsen och plockar upp ett barn ur en syskonskara medan den andra/de andra får åka med friskolans buss.
Växelvis boende
– Det handlar om elever i olika åldrar med växelvis boende. Det finns regler som styr rätten till skolskjuts men det känns ändå som att transporten borde kunna samordnas bättre, säger Krister Johansson.
Han är dock glad över att man kunde lösa problemet och därmed inte gå miste om elever för att de inte kunde erbjudas skjuts.
Driftiga bybor
Hur kom ni på att göra detta?
– Vi hade lovat att tillhandahålla skolskjuts och här i byn bor det driftiga människor så vi löste problemet.
Sandra Wiklund, kassör i styrelsen för friskolan, är liksom Krister Johansson, nöjd med den lösning man fått till stånd.
– Det har funkat bra. Det är många i byn som är engagerade i skolan och folk har hoppat in och hjälpt till där det behövts. Det är roligt att ha en skola i byn igen. Det kändes ödsligt under året den stod tom, säger Sandra Wiklund.
Flera chaufförer
Folke Westerlund körde skolbussen på torsdagen. Han är en av fyra anlitade chaufförer och blev själv engagerad sedan det stod klart att ett av hans barnbarn som går på skolan inte beviljades skolskjuts. Han berättar att det är fyra barn som varannan vecka hämtas på morgonen och skjutsas hem på eftermiddagen.
– Det känns bra att kunna hjälpa till och att bidra med något som är bra för byn. Jag har gott om tid som pensionär och ställer gärna upp.