Hela beslutet om skolnedläggningar överklagas

Barn- och utbildningsnämndens beslut att lägga ner tre skolor i Piteå kommun överklagas till förvaltningsrätten av byborna i Hemmingsmark. "Vi tycker inte det har gått rätt till" säger Anders Lundgren, som liksom de övriga efterlyser en mer demokratisk process.

De överklagar hela bun:s beslut till förvaltningsrätten: Från vänster: Christine Berglund, Anneli Bergström och Anders Lundgren.

De överklagar hela bun:s beslut till förvaltningsrätten: Från vänster: Christine Berglund, Anneli Bergström och Anders Lundgren.

Foto: Sofia Wellborg

HEMMINGSMARK2014-03-19 21:22

Videon är inte längre tillgänglig

Det var den 26:e februari som barn- och utbildningsnämnden, bun, tog beslutet om ny skolsturktur. I besluet fanns med att lägga ner tre skolor i Piteå kommun. Skolan i Hemmingsmark hösten 2014 och skolorna i Lillpite och Alterdalen hösten 2015.

Men hela beslutet överklagas nu till förvaltningsrätten av bybor i Hemmingsmark. De tre som har jobbat med överklagandet är Anders Lundgren, Anneli Bergström och Christine Berglund.

– Vi hoppas på att det ska leda till att vi får en rättvisare process, det har gått för fort och för odemokratiskt till. Sedan får man se vad det leder till, säger Anneli Bergström.

– Det har gått för fort fram för barnen, inte ens vi föräldrar vet ju vad som händer, hur ska vi då kunna svara på frågorna från dem, säger Christine Berglund.

Byborna ifrågasätter varför kommunen har så bråttom när det uppenbarligen inte handlar om att göra någon besparing på verksamheten. Ingen vet ännu hur lokalerna ser ut där barnen ska gå till hösten, hur skolskjutsen ska fungera, om klasserna kommer att splittras och vilka lärare eleverna får?

– Man kan anta att bun skyndar på och vill lägga ner redan till hösten för att försvåra för en eventuell friskola i byn, säger Anders Lundgren.

I sin överklagan av bun:s beslut ifrågasätter byborna om beslutet om nedläggningen verkligen togs av rätt instans, bun – när det kanske istället skulle ha tagits av kommunfullmäktige?

 – Vi har hittat ett liknande fall i Nybro kommun där en skola lades ner och beslutet fattades av barn- och utbildningsnämnden där, men bybor överklagade och förvaltningsrätten menade att om en skola läggs ner berör det så pass många människor att det blir ett ärende av "principiell beskaffenhet". Då ska beslutet tas av kommunfullmäktige och inte av en nämnd, säger Anders Lundgren.

Inte tänkt på barnen

Byborna anser även att det varit oklart kring "mötets kallande" och det som hände på mötet var inte heller det som sedan stod i protokollet. De pekar också på att det inte gjorts någon barnkonsekvensanalys och att man inte heller använt sig av någon "barnchecklista".

– När man fattar beslut som rör barn och ungdomar ska barnperspektivet följa med, men det fanns inte med i uppdragsbeskrivningen från kommunstyrelsen och har heller inte funnits med under arbetets gång, säger Anders Lundgren som anser att det ska finnas en tvärpolitisk nämnd som ska jobba med beslut som rör barn- och ungdomsfrågor.

–  Men det gör det inte och ingen verkar heller känna till det, säger Anders Lundgren.

Byborna hoppas på att överklagandet kan "röra om i grytan" hos kommunen.

Vill vinna tid

I dag går 52 elever från förskoleklass och upp till årskurs sex på Hemmingsmark skola. Läggs skolan ner till hösten ska de yngre barnen bussas till Blåsmark och de äldre till Bergsviken.

Om en eventuell friskola kan starta blir det först hösten 2015.

– Vi hoppas att förvaltningsrätten ger oss rätt, vi vill vinna tid, säger Anders Lundgren.

– Det är bättre att vi driver skolan själva, säger Anneli Bergström.

Att överklaga kommunala beslut

Alla kommuninvånare har rätt att överklaga ett kommunalt beslut hos förvaltningsrätten.

Ett överklagat beslut ska upphävas: Om det inte har tillkommit i laga ordning, om handlar om något som inte är en angelägenhet för kommunen, om det organ som har fattat beslutet har överskridit sina befogenheter eller det strider mot lag eller annan författning.

Något annat beslut får inte sättas i det överklagade beslutets ställe.

De beslut som får överklagas är beslut av fullmäktige och nämnder samt av revisorerna.

Källa: Wiktipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om