Fem personer heltidsanställs

Flickor med psykosocial problematik ska få hjälp i Hemmingsmark. Vägvisare gård har fått tillstånd att öppna HVB-hem för målgruppen och nu anställs fem heltidsanställda och lika många vikarier.

”För unga flickor finns det klara fördelar med att bara bo med flickor”, säger föreståndaren Lena Enqvist.

”För unga flickor finns det klara fördelar med att bara bo med flickor”, säger föreståndaren Lena Enqvist.

Foto: Sofia Wellborg

HEMMINGSMARK2015-09-22 19:43

Det röda Älvsbyhuset i Kälen ska bli ett tillfälligt boende för fyra till fem flickor mellan 14 och 18 år. Inom en månad ska det behandlingshemmet öppna sina dörrar.

– Hela tiden kommer larmrapporter om unga flickors ohälsa. I Norrbotten finns inget HVB-hem som bara har målgruppen flickor och det finns en stor efterfrågan på behandling. Det är jätteskönt att äntligen köra igång, säger Lena Enqvist, föreståndare på Vägvisare gård i Kälen och Lillpite.

Tillstånd av Ivo

Företaget Cura Tibi AB som sedan tre år tillbaka driver ett behandlingshem för pojkar i Lillpite har fått tillstånd att starta upp en motsvarande verksamhet för flickor med psykosocial problematik. Handläggningstiden hos Inspektionen för vård och omsorg har varit lång och delägaren och verksamhetschefen Peter Sandberg gläds åt beslutet.

– Vår förhoppning har hela tiden varit att bygga på med ett till HVB-hem för flickor. Det är ekonomiskt och personalmässigt sårbart att ha bara ha ett litet behandlingshem. Med två blir det säkrare, säger han.

Umgås tillsammans

Tvåvåningshuset har anpassats för att bli ett tryggt och familjärt HVB-hem. Flickorna får var sitt sovrum och delar på kök, vardagsrum och tre badrum. I dagsläget går rummen i samma stil – men planen är att flickorna själva ska få anpassa sin hemmiljö tillsammans med personalen.

– Tanken är att vi ska umgås och laga mat tillsammans som en vanlig familj. Det enda som skiljer oss mot en vanlig villa på landet är att vi har en massa brandlarm. Att hjälpa ungdomarna i mindre format skapar bättre förutsättningar jämfört med institutionsplacering, säger Peter Sandberg.

Stabila vuxna sökes

Fem heltidsanställda behandlingsassistenter och lika många vikarier ska anställas för att säkerställa den höga personaltätheten. Ansökningstiden går ut på torsdag och företaget är i full gång med arbetsintervjuer.

– Vi söker stabila, trygga, vuxna förebilder som kan finnas för ungdomarna i både i svåra och glada stunder. Det är jättepositivt om man har någon utbildning inom området eller tidigare erfarenhet av att jobba med ungdomar, säger Lena Enqvist.

Enligt henne är det angeläget att snabbt hitta lämplig personal.

– Det brinner lite i knutarna att komma igång så fort det bara går. Vi har många förfrågningar och det finns unga tjejer som är på väg hit.

Erbjuder föräldrastöd

Behandlingshemmet har inget kollektivavtal och enligt Peter Sandberg beror det på företagets och fackets syn på personalens långa arbetspass.

– Däremot är det upp till diskussion om att det kommer att bli kollektivavtal. Det handlar om att skapa kontinuitet för ungdomarnas bästa och många tycker att det är en fördel att jobba tio arbetspass i månaden och vara ledig 20, säger han.

Upptagningsområdet är hela landet men hittills har hemmet pratat med socialtjänster i kommuner i Norrbotten och Västerbotten. Kortare avstånd till hemmiljön förbättrar föräldrakontakten och möjligheten till utslussning.

– Det som skiljer oss mot många HVB-hem är att vi har kontinuerlig kontakt med föräldrarna. Familjer med ungdomar här har uppskattat att få stöd och utbildning, säger Lena Enqvist.

Inget motstånd

Placeringen kan vara både frivillig eller tvingande enligt lagen om vård av unga. Hemmet vänder sig inte till ungdomar med missbruksproblematik eller grov kriminalitet i bagaget.

– Målgruppen kan vara flickor som har normbrytande beteenden och en ickefungerande skolgång, säger Peter Sandberg.

Enligt honom har etableringen i Lillpite tagits emot väl i byn och Kälen är inget undantag.

– Vi har inte mött något motstånd. Snarare tycker folk att det är jätteroligt att vi etablerar oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om