Emma Isaksson delar tiden mellan odlingarna hemma i Hemmingsmark och studentrummet i Umeå.
Men så många nätter i studentrummet har det hittills inte blivit. Just nu är Emma i full färd med att skörda grönsaker som hon säljer vidare till en restaurang, matbutiker och privatpersoner via en hemmabyggd självbetjäningskiosk på gården.
– Jag säljer också en del via Rekoringen, där jag sitter med i administratörsgruppen. Det känns som det finns ett stort intresse för att köpa närodlat, säger hon.
Det var i vintras som Emma bestämde sig för att satsa.
– Jag har en mamma som är trädgårdsmästare och en pappa som är lantmästare. Under min uppväxt har de sålt en del grönsaker på hobbybasis och haft självplock av jordgubbar, så jag hade bra förutsättningar i form av yta, redskap och kunniga föräldrar.
Förra hösten gick Emma en grundkurs i trädgård och nu i höst har hon påbörjat en tvåårig utbildning till trädgårdsmästare.
Tiden mellan utbildningarna bestämde hon sig för att odla i större skala. Hon bor i sommarstugan på gården hos sina föräldrar och tillbringar dagarna utomhus.
– Jag har lärt mig så sjukt mycket under den här tiden.
Kålsorterna har gått bra, men visst har hon stött på motgångar också.
– Det visade sig att näringstillsatsen i en del av jorden som jag köpt in uteblivit på grund av ett produktionsfel. Därför hade hälften av mina 9 500 plantor inte tillräckligt stora rotsystem för att kunna planteras ut med planteringsmaskin. Istället fick jag plantera ut allt för hand! Som tur är fick jag hjälp av några kompisar.
Det var även några vänner som hjälpte henne att bygga ihop kiosken, som hon håller öppet för självbetjäning då och då.
– Man plockar ihop det man vill ha och swishar betalningen.
Det som lockar Emma är att kunna bestämma över sin egen tid.
– Jag får vara ute, visst är det slitigt – men skörden gör det kul.
Framöver hoppas hon kunna kombinera utbildningen med odling och hon har redan förberett inför nästa år.
– I framtiden önskar jag mig ett större växthus och kanske en egen gård att odla på. I södra Sverige finns mer snittblomsodlingar och det är jag sugen på, även om säsongen är kortare här.
Men nu är det dags att dra fram kärran och skördekniven. Broccolin väntar, och senare väntar skolan och ett prov om bärbuskar och fruktträd.