~ Längst ner i artikeln kan du tävla om att vinna ett eget exemplar av Åses bok ~
Hej Åse. Du har precis släppt din andra bok ”Lev gott med LCHF och periodisk fasta”. Varför ville du göra just den boken?
– Jag ville inspirera till ett gott liv men med hälsosam mat som grund, ville visa att LCHF fungerar i alla situationer och som livsstil. Jag ville också visa att det inte är en försakande kost. Jag ville dessutom att man ska blir inspirerad av bilderna och må bra när man bläddrar i boken.
Kan du berätta lite om din bakgrund.
– Jag är en före detta jojobantare med ätstörningsproblematik. Maten var väldigt laddad och jag antingen överåt eller svalt. Jag fick bättre förhållande till mat när jag viktväktade men var väldigt matfokuserad och lade gärna mina points på sött och kolhydratrika livsmedel. Allt blev så mycket bättre och enklare när jag började med lågkolhydratkost.
Du är känd bloggare och kör bland annat en bil
med registreringsskylten 56 kilo. Vad är historien bakom namnet?
– Jag startade bloggen 2003 och 2006 fick bloggen namnet 56kilo som då var min målvikt, önskad målvikt. Sedan dess har namnet hängt med och är nu etablerat och även namnet på mitt företag. I dag struntar jag fullständigt i vad jag väger, för i dag ligger fokus på att må bra och ha ett avslappnat förhållande till mat.
Varför tror du på just LCHF och periodisk fasta?
– Med LCHF kommer man bort från gluten och socker och på så sätt så får man många hälsovinster, inte bara viktnedgång. Periodisk fasta för med sig hälsovinster också och oftast viktminskning men periodisk fasta kan också vara bra för oss som har lite obalanser i mättnads- och hungershormoner, det balanserar upp dessa.
– Eftersom man har lång mättnad så passar LCHF väldigt bra för de som vill prova på fastan, man upplever inte hungern på samma sätt än om man skulle haft en kolhydratbaserad kost.
För vem är det bra att äta så?
– För överviktiga, för de som vill formtoppa, för de som vill få bra resultat i träningen, för de som har lite för stort matfokus.
Finns det några nackdelar med kosthållningen?
– Om man tidigare haft grava ätstörningar så kan fasta få dem att blossa upp igen. Sådana som har känt sig duktiga när de gått med tom mage där kan fastan ställa till problem. Jag brukar säga att fasta är för de friska – så diabetiker, de med stressrelaterade sjukdomar eller de som överhuvudtaget stressar mycket rekommenderar jag inte fastan. Givetvis inte ungdomar och gravida, eller ammande, där en jämn energi behövs.
Hur tänker du kring kost och dina egna barn?
– De får så bra mat som möjligt, ekologiskt och tillsatsfritt och äter de socker så är det inte gömt i livsmedel.
Böckerna med 5:2 på omslaget dominerar utgivningen
av kokböcker nu, varför tror du att det är så?
– För att många människor fortfarande inte har ett balanserat förhållande till mat utan många darrar omkring med övervikt som de ätit sig till och då intresserar man sig för alla metoder som man tror äntligen är det som gör att man går ner i vikt. 5:2 där kan man både ha kakan och äta den, många äter som vanligt fast har två dagar då de systematiskt äter mindre och på så sätt skapar ett enkelt energiunderskott.
Under sex månader ska nittio försökspersoner delta i en vetenskaplig undersökning vid Karolinska Institutet gällande 5:2-dieten. Vad tycker du om det?
– Spännande!
I din blogg får man intrycket att du njuter av vackra ting
i vardagen, hur tar det sig uttryck i matlagningen?
– Jag försöker alltid göra maten så vacker och aptitlig som möjligt, tycker om färgrik mat och så älskar jag att äta på fina tallrikar.
Fredagsmys med familjen, eller en trevlig fest med mat
– hur tänker du kring mat och godsaker då?
– Vid fredagsmys hos oss där ingår sällan något extra för oss vuxna, ja det är väl ett glas vin då. Jag har så lite behov av sötsaker numera att jag inte ens är intresserad av "LCHF-gott" som pannacotta, mörk choklad och så vidare. Sådant gör jag bara om vi har gäster. Har vi gäster så serverar jag nötter eller oliver eller sådant som plock och sedan blir det alltid lågkolhydratkost till förätt och varmrätt.
Vad är ditt förhållningssätt till desserter och att ”unna sig”?
– Jag ser aldrig sött som att unna sig, det kan vara ett trevligt sätt att njuta på men så länge man hela tiden är medveten om konsekvenserna och då gör sitt val utifrån det. Om konsekvenserna blir för stora då är det ju inte värt det.
Sockerersättningsalternativ har blivit allt vanligare
i matvarubutikerna, hur ser du på dem?
– Jag använde dem ofta själv förr men numera nästan aldrig. Jag bakar i såfall med nötmjöl eller kokosnötmjöl men använder honung eller kravmärkt råsocker i. Jag äter hellre sötsaker sällan än ofta med sötningsmedel.
Hur hittade du din balans?
– Genom att sluta se maten som rätt eller fel. Även när jag lade om kosten till lågkolhydratkost så såg jag på maten som rätt eller fel. Jag räknade både kolhydrater och kalorier och kände inte att jag kunde lita på att jag själv kunde sluta äta när jag var mätt.
Du skriver ”Livet ska inte bestå av förbud, mat ska inte
vara rätt eller fel.” Hur kommer man förbi rätt-eller-fel-tänket?
– Jag tror genom att hela tiden analysera sig själv och hur man mår och beter sig när man äter och vid vilka livsmedel man mår bäst. Fokusera på kvalitet och bra råvaror istället för kvantitet. Svartmåla inte viss mat bara för att den inte är bra att överräta men var medveten om att viss mat mår vi bäst av att dra ner på eller inte äta. Lite som att lite vin är gott och är faktiskt nyttigt men att dricka varje dag i mängder är ju inte bra men det finns ju som sagt ett spann där emellan och jag tror detsamma när det gäller mat. Hitta din nivå och ät mest av det som får dig att må som allra bäst, då klarar kroppen de få gånger du äter av annat.