Hej Karolina. Du har skapat en produktserie som hyllar pitemålet. Varför?
- Jag vill göra vad jag kan utifrån mina förutsättningar för att föra vidare och bevara en dialekt till nästkommande generationer. Jag vill föra in pitemålet i vardagen för oss som alltid har Norrbotten i vårt hjärta - var vi än befinner oss.
Hur föddes tanken?
- Min farmor Frida som är född i Varjisträsk och uppvuxen i Älvsbyn gick bort i början på året, hon skulle fylla 95 år i år så hon fick ett långt och rikt liv på många sätt. Men när någon närstående går bort, kommer också funderingar kring sitt eget ursprung och framför allt kom tankar kring den dialekt som hon pratade och som jag förundrats över under hela min uppväxt. Ord och uttryck som jag undrat vad de betyder och som hon tillsammans med mostrar, morbröder, kusiner med flera förklarat betydelsen av. Jag själv är inte född i Norrbotten, men mina föräldrar kommer från Lauker och Varjisträsk och för dem har det varit naturligt att prata dialekt hemmavid trots att de flyttade ned till Stockholm på mitten av 60-talet. För mig är det inte lika självklart att dialekten kommer leva vidare till mina egna barn då jag är gift med en ur-stockholmare ... Så ur detta såddes ett frö till en idé till att kunna bevara dessa vackra ord och uttryck på ett sätt som jag kan kombinera med mitt yrke som grafisk formgivare.
Vad består serien av?
- Utvalda ord och uttryck på pitemål som jag visualiserat betydelsen av med en grafisk bild som jag placerat på disktrasor, vykort, grafiska tryck, kökshanddukar och frukostbrickor - ett sätt att få in och lyfta fram dessa vackra ord i vardagen.
Har du någon personlig favorit?
- Disktrasans uttryck "opphängd å neschläft" är en favorit, då det är ett uttryck som min mamma säger ganska ofta. Om det är en sådan där gråmulen dag och man känner sig lite oföretagsam. Men även ordet "paltschwimen" gillar jag. Paltkoma är ju ett ganska vedertaget uttryck, även här nere i Stockholm där jag bor, men det känns roligt om jag kan lyfta fram ursprungsordet istället!
Berätta om din bakgrund!
- Jag jobbar som art director och grafisk formgivare, har jobbat på reklambyrå i över 15 år men har just precis blivit frilans i min egen firma Frau Furtenbach. Jag är som sagt inte född eller uppvuxen i Norrbotten, men har tillbringat i stort sett varje skollov i skogarna kring Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå. Jag har sommarjobbat med att sätta tallplantor och det finns en tanke på att åka tillbaka till platserna där jag planterat och se hur mycket de vuxit - det vore roligt.
Hur kommer det sig att pitemålet är så viktigt för dig?
- Pitemålet är en del av mig och mitt ursprung, och det är viktigt att bevara våra dialekter oavsett var i landet vi bor, eller kommer ifrån. Det är en kulturskatt som är för viktig för att glömmas bort, att kunna prata och förstå dialekter är viktigt för att känna del i en gemenskap. Jag minns från mina skollov när jag var upp och hälsade på, hur jag ansträngde mig för att ingen skulle märka att jag var från Stockholm så jag tränade ganska mycket på att prata dialekt för att känna att jag var en del av samma gemenskap.
Vad jobbar du mer med?
- Jag hjälper företag med att visualisera idéer och kommunicera på ett sätt som förstärker deras varumärke och som gör att de syns och hörs lite bättre. Men jag har även andra idéer på att utveckla min produktserie "pijtmåle" som jag hoppas kunna förverkliga under året.
Vad inspirerar dig?
- Oj, det är alltifrån roliga och underfundiga saker som mina barn berättar, till miljöer jag ser i en film, fina bokomslag, en fint typograferad skylt eller en affisch på stan, till ett samtal mellan två personer på bussen. Allt som jag ser och hör runt omkring mig i vardagen är inspiration för mig.