Hos amishfolket finns inga världsliga saker

Ett besök hos det religiösa amishfolket i USA, det är att ta ett rejält steg tillbaka i tiden. Till en livsstil präglad av 1800-talet där hästar och vagnar, fotogenlampor och vedeldade spisar fortfarande är i bruk.

I det här hemmet svarar den här vedeldade järnspisen för uppvärmning av vatten och mathållningen.

I det här hemmet svarar den här vedeldade järnspisen för uppvärmning av vatten och mathållningen.

Foto: Jan Lundquist

HARMONY2008-09-17 06:00
När filmen "Vittne till mord"i mitten av 1980-talet kom upp på biodukarna, med bland annat Harrison Ford i en av rollerna, väcktes ett stort intresse kring amish, en strikt religiös grupp i USA. Mycket av filmens handling utspelas kring en amishgård.
Amish är en kristen europeisk grupp, en utbrytning ur mennoniterna vilken ansågs ha blivit för världsliga, och som sedan emigrerade till USA på 1700-talet. I dag omfattar den religiösa gruppen omkring 200 000 människor. Bara till smärre delar har de kapitulerat från sina tidiga idéer.
När en koloni i Ohio, en av de större i USA, blev alltför trångbodd och möjligheterna att expandera med jordbruksmark begränsades flyttade en grupp i början av 1970-talet till Harmonyområdet i Minnesota. Här finns nu den största amishgruppen i Minnesota, som vuxit till omkring 120 familjer. Samtliga tillhör den strikta "Old Order", mycket privat till sin natur. En stark religiös tro binder gruppen hårt samman. Samtliga har valt att leva utanför det moderna samhället. I området finns i dag flera så kallade kyrkliga distrikt med en-rumsskolor. Ett besök i området är en intressant upplevelse.
Ingen el
Amishgruppen saknar det mesta av moderna bekvämligheter. Här finns ingen el, centralvärme, bil eller andra världsliga onödiga saker.
Medlemmarna har i flera fall vindkraftverk för att pumpa upp vatten ur brunnarna.
Elektricitet är inte tillåten och förbränningsmotorer används bara i undantagsfall. Telefoner stör den vanliga vardagen.
De som bor i amishsamhället anser att den tekniska utvecklingen gått för långt. De vill leva på ett sätt som för dagens människor verkar ålderdomligt.
Jordbruket bedrivs på samma sätt som i slutet av 1800-talet, med hästar och hästdragna vagnar. Maskiner är i de flesta av samhällena förbjudna, då de inte nämns i bibeln.
När de skall någonstans blir det med häst och vagn. Baktill på sin vagn sitter numera en varningstriangel. Förr fick de inte använda reflexer. En del vagnar är även utrustade med fotogenlyktor.
Amish lever nära varandra vilket förenklar mötet till gudstjänst, att klara barnens skolgång och att hjälpa varandra. De bor i så kallade kyrkdistrikt där en biskop, diakon eller präst styr. Denne väljs på livstid. Den nytillträdde biskopen i Harmony driver även sågverksrörelse.
Amish vill heller inte bli fotograferade och avbildade och är i anledning av detta i vissa stycken försiktiga och skeptiska gentemot den moderna tidens människor. Men efter att ha mönstrat besökaren och godkänt dem ljusnar de emellertid upp.
Tar inte emot pension
Onekligen fascineras besökaren även av deras sätt att klä sig och sättet att ta hand om varandra. Den ålderdomliga klädseln baseras på färgerna svart och vitt.
Det existerar inga knappar och dragkedjor. För att hålla samman flickornas blusar och karlarnas byxor används säkerhetsnålar.
De talar med varandra på en slags variant av tyska. Under de religiösa sammankomsterna som sker hos varandra, kyrkobyggnader finns inte, talas en gammaldags tyska. För att kunna fungera i det amerikanska samhället tvingas de dock lära sig engelska.
Befolkningen är självförsörjande på det mesta. De motsätter sig lån och är förbjudna att ta försäkringar. Råkar någon i samhället illa ut tar den religiösa sammanslutningen ansvar genom bidrag och insamlingar från hela amishsamhället.
Amish är också skickliga hantverkare och står för kvalitet. En annan försörjningskälla är mobila snickarteam, som reser runt, bygger och reparerar hus. Många har vid sidan om jordbruket en mindre rörelse hemma på gården där de säljer hantverk och hemlagat. Amish hävdar att Gud blir nöjd om man arbetar i harmoni med jorden, naturen och vädret.
I samhället tar man hand om sina äldre. När de äldre lämnar över till barnen får de oftast ett litet hus i närheten. De tar inte emot pension från staten utan vill klara sig själv. Pengar till pensionen fås oftast genom försäljningen av gårdens produkter. De har alla egen trädgård, där grönsaker odlas för den egna försörjningen.
Tror strikt på Bibeln
Amish har sina rötter i Mennoniterna. Mennoniterna tillhörde Anabaptisterna i Europa
Anabaptisterna bildades under den protestantiska reformationen på 1500-talet och trodde på vuxendop och separation från samhället.
En holländsk katolsk präst Menno Simons kom 1536 till Anabaptisterna. Han enade Anabaptister. De fick smeknamnet Mennoniterna, vilka de än i dag kallas.
En Schweizisk biskop, Jacob Amman, bröt 1693 med Mennoniterna och bildade en egen grupp, Amish.
Amman var känd för sina stränga regler, som praktiseras än i dag.
Amish tror strikt på Bibeln, icke våld, och vuxendop.
Mellan 1720-1770 kom de flesta Amish-immigranterna till Amerika.
Amish finns i nära hälften av USA:s stater och i Ontario, Kanada.
Den äldsta gruppen Old Order Amish består av cirka 20 000 människor .
Det finns inga Amish kvar i Europa i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om