Videon är inte längre tillgänglig
I tallskogen trivs den bäst, goliatmusseronen. En japansk delikatessvamp som hittades i Vindeln redan 1986. Och i "hemlandet" Japan är den mäkta populär. Mellan 1000 och upp till 15 000 kronor kan man få för ett kilo där. Försök till att exportera den har gjorts, men utan framgång.
– Tre dåliga svampsäsonger i rad sänkte företaget som provade att exportera svampen till Japan. De hade dessutom problem med logistiken, säger Svampkonsulternas ordförande Per-Axel Karlsson.
Hur skulle du beskriva smaken?
– Den har en speciell smak, lite åt kanelhållet. Jag brukar fritera den i mindre bitar och servera med nudlar.
Revansch på fjolåret
PT träffar svampexperten i skogen bakom Piteortens charkfabrik på Haraholmen. Trots att det är i början av augusti, vilket är i inledningen av säsongen, finns det mycket svamp att plocka.
– Mycket regn på försommaren och varmt och fuktigt på hösten skapar perfekta svampförhållanden. Och det går att plocka svamp tills första snön faller, säger Per-Axel Johansson.
Förra året var ett misslyckat år för mykologerna i Piteås skogar. Kalla sommardagar kombinerat med för lite solsken satte käppar i hjulet.
– Men det här kan bli det bästa svampåret på många år, säger svampexperten och minns nostalgiskt tillbaka till hösten 2007 när korgarna fylldes på löpande band.
"Lära sig några arter"
Med sig på skogspromenader har han frun Mikaela och sonen Erik Karlsson som både har smittats av svampintresset. Även hunden Lady får följa med. Mikaela Karlsson håller nybörjarkurser under hösten som varit fullbokade sedan i mars – ett tecken på att svampintresset är utbrett i Piteå.
– Det viktiga om man ger sig ut som nybörjare på egen hand är att lära sig några arter och bara plocka de man känner till, säger Mikaela Karlsson och vill slå ett slag för sopparna som inte har några giftiga förväxlingsarter.
Ekonomiskt kan en tur i naturens skafferi vara lönsamt. Men hur är det rent näringsmässigt?
– Svamp är mer än smakförhöjare till rätterna, inte som enda ingrediens. Men tar man till exempel kantareller så innehåller de mycket D-vitamin, säger Per-Axel Karlsson.
Bra mat efter en onyttig sommar med andra ord?
– Absolut, men inte i för stora mängder. Äter man flera kilo åt gången mår man inte bra, har jag hört, säger svampexperten och skrattar.