Här plockas lyxsvampen

Upp till 15 000 kronor kilot kostar den i Japan – och gömmer sig i Piteås tallskogar. Nu är svampsäsongen igång och skogens okrönta konung är goliatmusseronen. En japansk delikatessvamp.
– "Goliaten" är här tidigt i år, säger svampexperten Per-Axel Karlsson.

"Var är svampen?". Svar: Nästan överallt. Per-Axel Karlsson är ordförande i Svampkonsulenternas riksförbund och tror att försommarens rikliga nederbörd kan bära frukt (eller snarare svamp) och ge en fin höst i naturens skafferi.

"Var är svampen?". Svar: Nästan överallt. Per-Axel Karlsson är ordförande i Svampkonsulenternas riksförbund och tror att försommarens rikliga nederbörd kan bära frukt (eller snarare svamp) och ge en fin höst i naturens skafferi.

Foto: Erik Westergren

Haraholmen2013-08-03 05:55

Videon är inte längre tillgänglig

I tallskogen trivs den bäst, goliatmusseronen. En japansk delikatessvamp som hittades i Vindeln redan 1986. Och i "hemlandet" Japan är den mäkta populär. Mellan 1000 och upp till 15 000 kronor kan man få för ett kilo där. Försök till att exportera den har gjorts, men utan framgång.

– Tre dåliga svampsäsonger i rad sänkte företaget som provade att exportera svampen till Japan. De hade dessutom problem med logistiken, säger Svampkonsulternas ordförande Per-Axel Karlsson.

Hur skulle du beskriva smaken?

– Den har en speciell smak, lite åt kanelhållet. Jag brukar fritera den i mindre bitar och servera med nudlar.

Revansch på fjolåret

PT träffar svampexperten i skogen bakom Piteortens charkfabrik på Haraholmen. Trots att det är i början av augusti, vilket är i inledningen av säsongen, finns det mycket svamp att plocka.

– Mycket regn på försommaren och varmt och fuktigt på hösten skapar perfekta svampförhållanden. Och det går att plocka svamp tills första snön faller, säger Per-Axel Johansson.

Förra året var ett misslyckat år för mykologerna i Piteås skogar. Kalla sommardagar kombinerat med för lite solsken satte käppar i hjulet.

– Men det här kan bli det bästa svampåret på många år, säger svampexperten och minns nostalgiskt tillbaka till hösten 2007 när korgarna fylldes på löpande band.

"Lära sig några arter"

Med sig på skogspromenader har han frun Mikaela och sonen Erik Karlsson som både har smittats av svampintresset. Även hunden Lady får följa med. Mikaela Karlsson håller nybörjarkurser under hösten som varit fullbokade sedan i mars – ett tecken på att svampintresset är utbrett i Piteå.

– Det viktiga om man ger sig ut som nybörjare på egen hand är att lära sig några arter och bara plocka de man känner till, säger Mikaela Karlsson och vill slå ett slag för sopparna som inte har några giftiga förväxlingsarter.

Ekonomiskt kan en tur i naturens skafferi vara lönsamt. Men hur är det rent näringsmässigt?

– Svamp är mer än smakförhöjare till rätterna, inte som enda ingrediens. Men tar man till exempel kantareller så innehåller de mycket D-vitamin, säger Per-Axel Karlsson.

Bra mat efter en onyttig sommar med andra ord?

– Absolut, men inte i för stora mängder. Äter man flera kilo åt gången mår man inte bra, har jag hört, säger svampexperten och skrattar.

Goda råd till svampplockare: Plocka inte dessa svampar:

Ta med korg, kniv och en liten borste

Plocka när det är torrt väder

Plocka bara de svampar du säkert känner till

Plocka hela svampen ur marken

Grovrensa i skogen

Lägg olika svamparter för sig så långt det går

Rensa och ta hand om svampen omedelbart när du kommer hem

Svampar med ring och strumpa

Vita svampar med vita skivor

Bruna svampar med bruna skivor

Svampar med röd eller rosa undersida

Små svampar som är mindre än 3 cm höga

Källa: Svampkonsulternas riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om