Kallbad och hotell på Luleälven

Företaget Arctic Bath investerar 20 miljoner kronor i ett kallbadshus och hotellrum som ska flyta på Luleälven vid Harads. Nu är finansieringen klar.

KALLBAD. Finansieringen uppges vara klar för kallbadhuset och hotellet i Luleälven.

KALLBAD. Finansieringen uppges vara klar för kallbadhuset och hotellet i Luleälven.

Foto: Artic Bath

HARADS2018-01-29 13:26

– Jag fick idén till kallbadhuset när Tree Hotel i Harads invigdes 2010, säger Annchatrin Lundqvist, grundare och delägare till bolaget Arctic Bath.

Arctic Bath var ett av få utvalda företag i det nationella besöksnäringsprojektet ”Internationella investeringar i svensk besöksnäring – pilot för utveckling av prospekt” som drivits av Invest in Norrbotten tillsammans med Swedish Lapland Visitors Board. Det har hjälpt Arctic Bath med att bland annat ta fram ett investeringsprospekt.

– Det har betytt jättemycket för oss, säger Annchatrin Lundqvist.

För att gå vidare tog hon kontakt med entreprenören Per Anders Eriksson, som tände på idén. Kontakt togs med arkitekt Bertil Harström i Sundsvall och 2013 kunde han presentera en första skiss på anläggningen som ska placeras i Luleälven mellan Harads och Bodträskfors.

Planen omfattar ett runt kallbadshus där timmerstockar utgör fasaden. Byggnaden är på 500 kvadratmeter och kommer att rymma restaurang, bastu och förstås möjlighet att kallbada. Den omfattar också sex stycken 25 kvadratmeter stora hotellrum som flyter på vattnet.

– Det kommer att vara en landgång ut till varje hotellrum, säger Lundqvist.

Rummen liksom kallbadhuset kommer att värmas upp med grön el, bland annat solpaneler.

Nu är också finansieringen klar sedan belgiska företaget CoolPlaces går in med sex av de 20 miljoner kronor anläggningen beräknas kosta.

– Dessutom har vi fått med den lokale entreprenören Peter Eriksson i projektet. Vi har också fått stöd från Region Norrbotten. Den övriga finansieringen ordnas med eget kapital och lån, säger Annchatrin Lundqvist.

Hon uppger att byggnationerna med Vittjärvshus som huvudentreprenör inleds i vår. Invigningen beräknas ske i början av december.

– Det känns så otroligt roligt. Vi har jobbat länge och hårt för det här och nu blir äntligen Arctic Bath verklighet.

Hon pekar på att hotell och badanläggningen i Luleälven kommer att samarbeta med närliggande Tree Hotel.

–Vi gör det inom ramen för Swedish Lapland och vi kommer också att samarbeta med lokala upplevelseföretag, typ sådana som kör hundspann.

Annchatrin Lundqvist säger också att det har inletts arbete med att marknadsföra den spektakulära bad och hotellanläggningen internationellt.

– Vi finns numera i de flesta magasin världen över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!