Utställning om mannen som inspirerade till Treehotel

I samband med en fågelholkstävling utlyst av Treehotel hålls en utställning med start nästa fredag om ornitologen och läraren, vars elever kom på idén att bygga hotellrum i träden.

Treehotel har utlyst en fågelholkstävling. Första pris är en övernattning för två personer i ett speciellt trädrum.

Treehotel har utlyst en fågelholkstävling. Första pris är en övernattning för två personer i ett speciellt trädrum.

Foto: Mats Engfors

Harads2022-02-23 16:00

Treehotel har utlyst en fågelholkstävling och de tio bästa bidragen kommer att hängas som en fågelholksutställning med nytta för det lokala fågellivet runt trädrummen. Vinnaren får en övernattning i trädrum.

– Det här är ett led i vårt ständigt pågående arbete med att främja det lokala djur- och naturlivet här. Vår verksamhet bygger ända sedan starten på naturupplevelser, hållbarhet och att värna om naturen. Vi vill på olika sätt bidra till att bland annat öka fågelpopulationen. Att uppmuntra andra att bygga holkar är ett sätt. Vi har också en fågelmatningsstation där våra gäster kan se och fota fåglar längs stigen upp till rummen. Det finns kikare i de närliggande rummen så att gästerna kan titta inifrån, berättar Kent Lindvall, delägare och en av grundarna av Treehotel.

Ytterligare en satsning på temat fåglar är en utställning om ornitologen Arne Blomgren. Han levde och verkade i Harads och gav bland annat ut böcker om lavskrika och sångsvan, men han var också lärare, bibliotekarie och föreläsare. Att några av hans elever kom på idén att bygga hotellrum i träden och utveckla bygdens naturturism är kanske inte en tillfällighet, menar personalen på Treehotel.

– Det här är bara början, vi har betydligt fler och större idéer för fågellivet här på området, säger Kent Lindvall.

Fram till fredag den 25 februari kan bidrag till holktävlingen lämnas i kommentarsfältet på Treehotels facebooksida där tävlingen presenteras. Under Vinterfestivalen pågår röstningen och vinnaren koras i samband med invigningen av utställningen om Arne Blomgren fredagen den 4 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!