Skolan inför mjölkförbud

På grund av ett barns svåra allergibesvär har Karungi skola valt en framtid helt utan mjölk och all mat som innehåller mjölk och ägg.

(Arkivbild)

(Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

HAPARANDA2018-08-16 08:22

Beslutet kommer på grund av en ovanlig allergi mot ämnen i mjölk och ägg som är luftburen. För att hitta en lösning har man testat med direkt fysiska åtgärder som att stänga rätt dörrar och att inte vistas i närheten av lokalen där maten lagas.

Men att hålla rummen i skolan stängda har fått en negativ hälsoeffekt på övriga elever i skolan och man har kommit fram till att det inte är rätt väg att gå. Efter en utredning har man i stället beslutat att under en provperiod ta bort mjölk och ägg från skolan.

En del föräldrar är emot beslutet och en del barn vill så klart kunna dricka mjölk på skolan precis som de gör hemma. Enligt rektorn Jaana Ohtonen har dock merparten av föräldrarna som har svarat på enkät tyckt att mjölkförbudet är en genomförbar lösning.

Testperioden kommer att vara under höstterminen. Sedan utvärderar skolledningen hur mjölkförbudet har gått och ser om man kan fortsätta med det.

– Mjölkförbrukningen har varit 10 liter per dag. Näringen från mjölken kommer vi att ersätta med annat och vi vet att lunchen som vi serverar är näringsmässigt likvärdig, säger Jaana Ohtonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!