Snart kommer också de båda städerna att fysiskt vara ihopbyggda. Tanken är att Haparanda och Torneå ska knytas samman med ett gemensamt torg (se illustration) där ett litet vattendrag markerar gränsen mellan nationerna.
- Hur spännande som helst, tycker Anita Lundström, och berättar att ideerna på vad man kan göra av torget är många.
Hotell ska bli snackis
Framförallt funderas det över hur tidsskillanden mellan Sverige och Finland kan användas.- Vi har exempelvis pratat om ett andligt rum för vigslar. Då skulle bruden kunna stå i Sverige och brudgummen i Finland med följden att de trots gemensam ritual blir gifta med en timmes skillnad lokal tid.
Det skissas också på ett stort hotell.
- Vår ambition är att det ska bli stort och häftigt. Något som folk pratar om. En kul grej vore att erbjuda rum där gästerna sover med huvudet i Finland och fötterna i Sverige eller vice versa.
Byggkontor med vinst
Torgets slutliga utformning är dock inte klar. Däremot finns det beslut på flera nya butikslokaler och shoppingcentrum. Björka handelsområde intill Ikea-tomten är under uppförande. Samtidigt byggs det i Torneå. Med redan tagna beslut kommer de båda gränsstäderna att få en sammanlagd försäljningsyta på 250 000 kvadratmeter om redan befintliga butiker räknas in.Från Haparanda centrum planeras även en ny affärsgata upp mot det blivande torget och Torneå.
Bygglovsansökningarna har det senaste året faktiskt varit så många att kommunens samhällsbyggnadskontor i Haparanda gått med vinst.
Två miljoner besökare
Det är inte bara handeln som berörs. Första året har Ikea lockat två miljoner besökare till Haparanda och Torneå. Alla ska äta och många övernattar.Som kuriosa kan nämnas att det i genomsnitt står 10 000 bilar parkerade utanför Ikea varje dag.
- Anstormningen av folk märks främst på helgerna, säger Lundström.
För att möta behovet har Haparanda köpt 175 studentlägenheter från Hammarby Sjöstad som omvandlats till lågprishotell med en kapacietet på 700 bäddar. De står numera uppmonterade på Cape East Family Resort, Sveriges ostligaste landområde och tidgare plats för ett jordbruk med anor från 1700-talet.
Campingen på Seskarö är till salu, men bara till den som är villig att satsa. Utöver detta har familjen Spolander friköpt hela turistanläggningen vid Kukkolaforsen av kommunen.
Bastuns och sikens rike
- Vi kommer att investera 20 miljoner i boende. Det blir både fler stugor och en utökning av campingen, berättar Martin Spolander, som också hoppas på en bro över Torneälven.- Före 1809 var vi en och samma by. Sedan delade ryssarna på oss när gränsen drogs i älven.
Kukkola är berömt för sitt sikfiske.
Här frodas också bastukulturen. På anläggningen finns 14 bastur.
Inga sura miner
Det finns liksom ingen hejd på utvecklingen.- I Haparanda finns inga sura miner mer. Vi behöver varken tro eller hoppas. Numera vet vi att det kommer att satsas. Haparanda och Torneå ska bli Barents största shopping- och nöjesområde, säger Anita Lundström.
När hon berättar låter det som att ett Barents Las Vegas är i vardande...